Sari direct la conținut

Poezie de Svetlana Carstean la Noaptea Literaturii Europene

HotNews.ro
Svetlana Carstean, Foto: ICR
Svetlana Carstean, Foto: ICR

Vineri, 9 septembrie 2016, in intervalul 19.00-23.00, pe traseul str. Pictor Arthur Verona – str. Dionisie Lupu – str. General Eremia Grigorescu – str. Vasile Lascar, douasprezece institute culturale din Bucuresti vor prezenta literatura din spatiile geografice si culturale pe care le reprezinta, in cadrul Noptii Literaturii Europene. Programul propus de Institutul Cultural Roman este dedicat, pentru prima data, poeziei; invitata va fi Svetlana Carstean, poet si curator al participarii romanesti, informeaza ICR.

Spatiul ales pentru desfasurarea lecturii din opera Svetlanei Carstean si a evenimentelor conexe este Casa „Ion Mincu” (str. Pictor Arthur Verona nr. 19). In seara de 9 septembrie, Institutul Cultural Roman propune, din ora in ora, patru sesiuni de lectura, cu incepere de la ora 19.00, 20.00, 21.00 si 22.00.

Invitatii Svetlanei Carstean vor fi poeta Athena Farrokhzad (via Skype), muzicianul Catalin Cretu si artistul vizual Mihai Barabancea. In una dintre cele patru sesiuni, Svetlana Carstean si traducatoarea poemelor sale in limba suedeza, Athena Farrokhzad, vor recita din Trado, volumul scris impreuna, in curs de aparitie la Editura Trei, si vor ilustra modul lor de lucru de la distanta. Celelalte trei sesiuni se vor desfasura cu lecturi sustinute de Svetlanei Carstean din volumele sale de poezie si vor fi completate de interventia artistului vizual Mihai Barabancea si de cea a muzicianului Catalin Cretu.

Svetlana Carstean (n. 1969, Botosani) a debutat in 1994, in cadrul volumului colectiv Tablou de familie. Volumul individual, Floarea de menghina (2008) a fost recompensat cu Premiul pentru Debut in Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut „Romania literara”, Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu” si Premiul Radio Romania Cultural. Floarea de menghina a fost publicata in Suedia la editura Rámus, in traducerea poetei Athena Farrokhzad. In 2015 a aparut Gravitatie (Editura Trei), recompensat cu Premiul pentru Poezie 2015, al revistei Ateneu. In 2016, impreuna cu Athena Farrokhzad, a lansat in Suedia un volum comun de poezie, Trado, la editura Albert Bonnier. A coordonat, timp de cinci ani, la editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colectie de poezie, Cercul Poetilor Aparuti. Versiunea romaneasca a volumului Trado va aparea, in luna octombrie, la editura Nemira.

Athena Farrokhzad (n. 1983, Teheran) a publicat in 2009 doua antologii de poezie, Manualen, impreuna cu Tova Gerge, si Ett tunt underlag in colaborare cu grupul de poezie G=T=B=R=G. A editat antologia de poezie Omslag alaturi de Linn Hansén. In 2013, a lansat colectia de poeme Vitsvit, aparuta apoi si la editura Pandora M, in traducerea Svetlanei Carstean. A fost distinsa cu Karin Boye Literary Prize si Stora Läsarpriset (Grand Reader’s Prize).

Mihai Barabancea (n. 1983, Bucuresti) a facut parte din primele miscari de street art din Romania la sfarsitul anilor ’90. Printre proiectele sale se numara expozitiile Normalitate, ce cuvant brutal (MNAC), Sneakers Art la Romanian Design Week (2016) si cartea Rescrierea Secventei, castigatoarea NOPX Gallery Italy Artist book contest (2015). A reprezentat Romania la Proba de fotografie in cadrul Jocurilor Francofoniei de la Nisa (2013).

Compozitor versatil, Catalin Cretu (n. 1971, Petrosani) este preocupat de muzica noua si fenomenele multimedia. In creatia sa se regasesc de la muzica de camera si opusuri simfonice la muzica electronica, muzica asistata de calculator, lucrari multimedia interactive, etc. Membru fondator al „Festivalului International de Arte Noi InnerSound”, Catalin Cretu desfasoara si o intensa activitate didactica si de cercetare in cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, unde este cadru didactic asociat si coordonator al Centrului de Muzica electroacustica si Multimedia.

Cea de a V-a editie a Noptii Literaturii Europene promoveaza in acest an un eveniment conex: dezbaterea „Tandem: Traducatori si redactori”, miercuri, 7 septembrie 2016, ora 18.00, in Ceainaria librariei Carturesti Verona. Dezbaterea va fi moderata de Simona Sora, printre invitati numarandu-se traducatorii Dinu Flamand, Peter Sragher (FITRALIT / USR), George Volceanov si editorii Diana Ionescu (Nemira), Laura Albulescu (Art), Bogdan Stanescu (Polirom) etc. In acest an, membrii clusterului EUNIC Bucuresti sprijina initiativa Asociatiei Paspartu de imbogatire a fondului de carte al bibliotecii din Targu Frumos (jud. Iasi). Astfel, in perioada 5-9 septembrie 2016, cele cinci spatii care vor gazdui Noaptea Literaturii Europene – Libraria Carturesti Verona, Casa „Ion Mincu” (sediul Ordinului Arhitectilor din Romania), Piua Book Bar, Teatrul Tandarica si Spatiul Public European – vor primi donatii de carti din literatura europeana.

Noaptea Literaturii Europene este organizata de Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Italian de Cultura, Institutul Polonez din Bucuresti, Ambasada Portugaliei la Bucuresti/ Camões I.P., Institutul Cultural Roman, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Bucuresti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, sub egida EUNIC (reteaua institutelor culturale nationale din Uniunea Europeana).

La aceasta editie a Noptii Literaturii Europene organizatorii propun lecturi din autorii Svetlana Carstean (ICR); Claudiu M. Florian, Livia Stefan, Sorin Ghergut, Radu Nitescu, Andrei Dosa (Spatiul Public European); Orhan Pamuk (Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”); György Dragomán (Institutul Maghiar); Szczepan Twardoch, Andrzej Sapkowski (Institutul Polonez); Rui Zink (Institutul Camões/Ambasada Portugaliei); Miguel de Cervantes, Antonio Muñoz Molina (Institutul Cervantes); Cesare Pavese (Institutul Italian de Cultura); Ingeborg Bachmann, Paul Celan (Forumul Cultural Austriac); Wolfgang Herrndorf (Goethe-Institut); Makis Tsitas (Fundatia Culturala Greaca); Miloš Urban, Jáchym Topol, Jiří Kratochvil (Centrul Ceh).

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro