Sari direct la conținut

"Lerui Ler", spectacol de colinde romanesti la Berlin

HotNews.ro
Oana Catalina Chiu, Foto: ICR Berlin
Oana Catalina Chiu, Foto: ICR Berlin

Sărbătorile de Crăciun vor fi celebrate de către Institutul Cultural Român din Berlin printr-un concert de colinde românești susținut de apreciata solistă română Oana Cătălina Chițu care va fi acompaniată de Valeriu Cașcaval, unul dintre cei mai renumiți interpreți la țambal ai Republicii Moldova.

Concertul va avea loc în data de 15 decembrie la ora 20.00 în istorica biserică Passionskirche din cosmopolitul cartier Kreuzberg în Berlin. Biserica Passionskirche găzduiește de peste 15 ani, în afara serviciilor religioase, concerte de muzica clasica sau alte genuri muzicale ( folk , rock , jazz , etc) precum și alte evenimente culturale cum ar fi lecturi, prelegeri , expoziții , discuții , întâlniri.

Acest concert constituie o invitație foarte personală către publicul berlinez de a i se alătura solistei într-o incursiune în țara copilăriei ei. Oana Cătălina Chițu și Valeriu Cașcaval vor interpreta colinde și cântece tradiționale de iarnă precum “Iată vin colindătorii”, “Trei crai de la răsărit”, “Florile dalbe”, “Mare iarnă o picatu”, “Am venit și noi la voi” sau ”Te uită cum ninge decembre”.

Solista Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul „Bucharest Tango”(2008). Tributar cântecelor nemuritoare ale Mariei Tănase, repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic. Aranjamentele Oanei Cătălina Chițu sunt originale, cu influențe jazz, sinti, swing și flamenco, însă păstrează fondul tradițional.

Valeriu Caşcaval a absolvit în 1996 Academia de Muzică „Gavriil Musicescu”. În 2003 si-a încheiat studiile la Facultatea de Teorie şi Compoziţie a Şcolii Superioare de Muzică din Hamburg (Germania). În activitatea sa artistică se înscriu diverse colaborări cu nume sonore ale muzicii folclorice din Basarabia, precum Vasile Iovu, Nicolae Botgros, fraţii Ştefăneţ şi Advahov. Între timp, a avut şi numeroase turnee în Europa, participând în diferite proiecte de muzică contemporană şi de operă. A înregistrat şi câteva CD-uri cu Orchestra „Lăutarii”, dar şi cu alţi interpreţi instrumentişti şi vocalişti renumiţi din R. Moldova şi România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro