"In cautarea luminii", un performance interactiv semnat Marina Hanganu la Bloombsbury Festival din Londra
In perioada 22-25 octombrie 2015, în capitala Marii Britanii se va desfăşura unul dintre cele mai inovatoare şi interesante festivaluri londoneze, Bloomsbury Festival, o serie de evenimente menite să celebreze aceasta zonă centrală a oraşului, legată de unul dintre cele mai faimoase grupuri artistice din istoria culturală britanică. Tema ediţiei de anul acesta a festivalului este „lumina”, iar regizoarea şi artista interdisciplinară Marina Hanganu a fost selectată să participe în festival cu un performance interactiv intitulat „Before Sunset/After Sunrise”, care îşi propune să exploreze modul în care oamenii se raportează la lumina solară din Londra în comparaţie cu alte oraşe mari din lume, care sunt factorii care influenţează cantitatea şi calitatea luminii naturale pe care o percepem (poziţia pe glob, clima, arhitectura urbană, stilul de viaţă etc.) şi ce rol joacă aceasta în viaţa noastră urbană de zi cu zi.
Performance-ul este realizat in sistem de „unu la unu” şi se concretizează prin intermediul legăturilor video pe internet, cu folosirea aplicaţiilor de pe smartphone. Astfel, fiecare membru al publicului va fi dublat, de la distanţă, de un performer din Bucureşti, Gdansk, Portland, Melbourne, Perth, Sydney şi New York prin cartierul Bloomsbury şi prin împrejurimi, de-a lungul plimbării având ocazia să îşi compare şi să îşi sincronizeze călătoria. Prin acţiunea comună a performerilor şi participanţilor rezultă un performance despre lumină, avind patru scenarii corespunzătoare diferitelor momente ale zilei.
Creatoarea acestui concept care a impresionat curatorii Bloomsbury Festival este Marina Hanganu, regizoare de teatru şi artistă interdisciplinară. Marina Hanganu a absolvit UNATC „I.L.Caragiale” în anul 2014 şi în luna septembrie a acestui an, masterul de teatru la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având de asemenea o componentă de cercetare practică. Experienţa sa teatrală de până acum cuprinde: „A.M.B.I.T.I.O.N” (examen deschis RCSSD 2015) – concept şi performance alături de alţi colegi de curs; a regizat piesa scurtă „Tesla’s Pigeon” de Makenzie Whittle (RCSSD New Writing Night noiembrie 2014, Royal Central School of Speech and Drama), a fost regizoare, co-scenografă şi traducătoare a piesei „Marisol” de José Rivera (producţie licenţă UNATC 2014) şi a realizat asistenţa de regie la „Talk Show (Reprise)”, regia conf.univ.dr. Ion Mircioagă (producţie Teatrul 7 2012).
Proiectul Marinei Hanganu in cadrul Bloomsbury Festival este realizat cu sprijinul Institutul Cultural Român din Londra.