Scurtmetrajul "Ocupat" regizat de Octav Chelaru, premiu pentru cel mai bun film romanesc la Timishort
Producție ieșeană, scurtmetrajul „Ocupat” a primit premiul pentru cel mai bun film românesc în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Film Timishort, desfășurată la Timișoara în perioada 15-18 octombrie 2015.
„Ocupat”, scris și regizat de Octav Chelaru, dezvoltă, timp de 20 de minute, povestea emoționantă a unei tinere în timpul unei înmormântări, conturând probleme existențiale profunde. Scurtmetrajul este filmat dintr-un singur cadru secvență, în întregime în baie.
„Am făcut acest film ca un exercițiu asupra unei teme veșnic prăfuite și, în același timp, mereu atrăgătoare: relația cu moartea. Cu ajutorul unei echipe care a fost alături de mine trup și suflet și al unor actori remarcabili, care în foarte puțină vreme vor concura cu establishment-ul din București, am încercat să găsim mijloace de expresie simple și oneste, în primul rând ca să ne putem încadra în singura de zi de filmare alocată, și, în al doilea rând, ca să spunem povestea frust și direct. Restul a fost doar șansă.”, a declarat Octav Chelaru.
Filmul îi are în distribuție pe actorii ieșeni Delu Lucaci, Alex Iurașcu, Anne-Marie Chertic și Ionuț Cornilă, iar coproducător este Lucian Dan Teodorovici, cunoscut regizor și scenarist. Din echipă au mai făcut parte și directorul de imagine Tudor Platon, sunetistul și monteurul Ștefan Azaharioaiei, alături de scenografa Mihaela Popescu.
Octav Chelaru (n. 1991, Piatra-Neamț) este regizor și scenarist. Începând cu 2009, a lucrat la diferite clipuri muzicale, spoturi și filme experimentale. A debutat în 2014 cu scurtmetrajul „Fals pozitiv”, bazat pe o experiență personală legată de un test de sarcină, film cu care a participat la câteva festivaluri și programe naționale (TIFF 2014 – Transilvania Talent Lab, Timishort 2014 – Competiția națională, Filmul de Piatră – Selecția oficială) și a fost inclus într-un grup de scurtmetraje românești care au fost proiectate în Germania (evenimentul s-a numit „Lunga Noapte a Filmelor Scurte” și a avut premiera pe data de 30 ianuarie 2015, la FSK Berlin). În prezent, Octav Chelaru locuiește în Iași și colaborează cu Lucian Dan Teorodovici la management-ul casei de producție Doitreizeci.
Juriul Timishort a urmărit peste 100 de scurtmetraje și a decis care sunt filmele câștigătoare din cadrul competiției naționale, internaționale și Videorama – secțiunea filmelor experimentale.
Cel mai bun film internațional a fost ales de artista Danielle de Picciotto, regizorul Andrew Brand și actrița Diana Cavalotti. If you leave me now de Maria Eriksson (Suedia), a fost scurtmetrajul de care juriul s-a îndrăgostit datorită felului în care arăta cât de puternică și distructivă este dragostea. Regizorul a reușit să determine publicul să empatizeze cu fiecare personaj, în pofida sentimentului ciudat și inconforabil care domina proiecția. Mențiunea specială a juriului a fost acordată scurtmetrajului The Jacket de Patrick Vollrath (Germania).
Trofeul pentru cel mai bun film românesc a fost înmânat de regizorul Uli M Schueppel, Mihai Mitrică, fondatorul Anim’est și de către editorul de film Eugen Kelemen. Premiul a mers la Octav Chelaru pentru filmul Ocupat. Acesta a fost apreciat pentru că a dezvoltat o poveste emoționantă prin evidențierea unor probleme existențiale profunde folosind un limbaj cinematic precis. Scurtmetrajul Sfârșit de Dorian Boguță a fost de aseamena foarte remarcat și a primit mențiune specială.
Aceeași echipă de juriu a desemnat și câștigătorul Videorama – competitia scurtmetrajelor experimentale. Douwe Dijkstra (Olanda) a primit premiul Videorama pentru filmul Supporting Film. El a impresionat prin maniera comică și sinceră prin care sărbătorește arta cinematografiei. Totodata juriul a ales scurtmetrajul și datorită relevanței pe care o are în contextul campaniei Vrem ultimul cinema! realizată de Timishort și Electronic Resistance. Campania dorește tragerea unui semnal de alarmă privitor la situația cinematografelor din Timișoara și este o inițiativă pentru a salva ultimul cinematograf cu tradiție din oraș. De aseamena, juriul a atribuit și două mențiuni speciale pentru Reflecția Puterii de Mihai Grecu (România) și pentru Blindly de Joanne van der Weg (Olanda).