Sari direct la conținut

Festivalul International de Chitara Timisoara, prima editie intre 22 si 25 octombrie 2015

HotNews.ro
Festivalul International de Chitara Timisoara, Foto: Afis
Festivalul International de Chitara Timisoara, Foto: Afis

În perioada 22 – 25 octombrie, se va desfasura prima ediție a Festivalului Internaţional de Chitară Timişoara, eveniment in cadrul caruia vor avea loc cursuri de măiestrie, conferințe, recitaluri și concerte gazduite de Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” și Sala „Orpheum” a Facultății de Muzică și Teatru. Sunt invitați să concerteze artiști de renume internațional precum Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff, Goran Krivokapic, Constantin Andrei, Titus Flueraș, cât și tineri interpreți și profesori precum Peter Daboczi, Daniel Castravete, Lucian Naste, Theodor Mihai, informeaza organizatorii.

AMADEUS GUITAR DUO

Editia I a Festivalul Internațional de Chitară Timișoara, ce se va desfășura la Filarmonica Banatul, prezintă în concert și recital două nume impresionante ale chitarei clasice mondiale, cuplul Dale Kavanagh și Thomas Kirchhoff ce alcătuiesc AMADEUS GUITAR DUO.

AMADEUS GUITAR DUO

AMADEUS GUITAR DUO

Foto: Poster

Cei doi cântă împreună din 1991 susținând peste 950 de concerte în peste 50 de țări din Europa, America și Asia. Criticii și audiența au remarcat temperamentul tumultos a celor doi muzicieni în recitaluri de virtuozitate, înalta sensibilitate și abilitate creativă în frazarea și articulația muzicală, cât și prețiosul lor ton chitaristic, care rezonează în sălile mari de recital printr-un sunet cald și bogat.

Pe lângă activitatea lor camerală, cei doi adesea susțin concerte împreună cu mari orchestre simfonice în care interpretează compoziții pentru două chitare și orchestră de Joaquin Rodrigo, Gheorghe Zamfir, Sérgio Assad, Harald Genzmer, Carlo Domeniconi, Jaime M. Zenamon, Roland Dyens, Antonio Vivaldi și Joseph Haydn. Amadeus Guitar Duo interpretează și colaborează regulat cu Orchestra de Cameră Praga-Munchen-Mannheim, Orchestra Filarmonică Hungarica, President Orchestra Ankara, Orchestra Philharmonic State Halle, Orchestra de Cameră din Praga, International Philharmonic Orchestra și Kurpfälzische Kammerorchester Mannheim, Mainzer Chamber Orchestra și Thuringen Philharmonic Orchestra. Sunt supranumiți specialiștii muzicii pentru chitare și orchestră. Douăsprezece înregistrări pe disc la casele Haenssler-Classic și FONO precum și apariții regulate la radio și televiziune (BBC, CBC, ZDF, WDR, TRT, RTL și altele) în multe țări certifică înalta calitate a prestației artistice ale Amadeus Guitar Duo.

Printre lucrările camerale dedicate lor se numără concertele pentru două chitare și orchestră de Roland Dyens, Carlo Domeniconi, Jaime Zenamon, Christian Jost și Gerarld Garcia și multe compoziții pentru duo de chitare de Stephen Dodgson, Harald Genzmer, Jaime M. Zenamon, Christian Jost, Martin Herchenroder. Au fost invitați să concerteze în China, USA, Canada, Italia, Marea Britanie, Austria, Turcia, Polonia, Romania. Cei doi artiști predau la Musikhochschule în Detmold, Germania și au întemeiat unul dintre cele mai mari festivaluri de chitară clasică din lume – Guitarsymposium Iserlohn, Germania. Cântă în exclusivitate pe corzi D’Addario și chitare ale lutierilor Stephen Connor din Boston și Antonius Muelle din Germania.

Thomas Kirchhoff

Chitarist de origine germană, Thomas-Friedrich Kirchhoff a studiat la Musikhochschule în Dortmund și apoi în regim privat la Londra cu virtuosul chitarist britanic David Russell între 1986-1987. Din 1986 a susținut mai mult de 800 de concerte în peste 30 de. Este producătorul a unsprezece înalt apreciate albume pe CD. Interviuri cu Thomas Kirchhoff și Dale Kavanagh au apărut în revistele de specialitate Classical Guitar (2001), Gitarre & Laute (1996), Gitar och Luta (1999), Musikblatt (1994), Klassik Heute (2000), Akustik Gitarre (1998), Scala (1999) și Fono-Forum (2001).

In 1992 a întemeiat International Guitar-Symposion Iserlohn, Germania care este acum, cu cei peste mai mult de 220 de studenți din mai mult de 50 de țări, unul dintre cele mai mari și proeminente festivaluri internaționale de chitară din lume.

Dale Kavanagh

De origine canadiană, Dale Kavanagh face parte din rândul celor mai înzestrați interpreți ai chitarei de pe mapamond. Intre 1986 – 1988 s-a numărat printre laureații Concursului Segovia din Spania, a Concursului Gargnano din Italia, Concursului Neuchatel din Elveția și a câștigat Premiul I și Premiul Special la Concursului International de Chitară Scandinavia din Finlanda.

Dale Kavanagh concertează la nivel internațional ca solist, și împreună cu Thomas Kirchhoff în Amadeus Guitar Duo, cu care a concertat în peste 40 de țări.

Susține regulat recitaluri și predă în festivaluri de chitară și muzicale din Canada, Turcia, Polonia, Germania, Olanda, Suedia, Ungaria, Marea Britanie, Argentina, Mexic, China și USA, susținând peste 850 de concerte peste tot în lume.

Pentru Dale Kavanagh au scris lucrări compozitori contemporani importanți precum Carlo Domeniconi, Roland Dyens, Jaime M. Zenamon, Stephen Dodgson, Stephen Funk-Pearson, Bruce Shavers, Christian Jost și Harald Genzmer.

Albumele sale solistice au primit critici superlative din partea revistelor internaționale de specialitate, incluzând aici Classical Guitar Magazine, Fanfare-Magazine, Fono-Forum, Hi-Fi-Vision, Gendai Guitar, Gitarre & Laute, La Cahir de la Guitare, Musikblatt, Staccato, Soundboard Magazine, Gitar och Luta și multe altele.

Din 1999 predă la Musikhochschule în Detmold, Germania și este un artist exclusiv al casei de discuri Hänssler Classic.

“Copleșitoare tehnică, sunet puternic și o muzicalitate fantastică” Klassik Heute, ian. 2001

“Interpretează cu un sunet briliant și cu o tehnică uimitoare” Der Spielgel, oct. 2000

“Claritate fenomenală în interpretarea sa intens emoțională” Acoustik Guitar, ian. 2000

“Stunning playing!” Fanfare Magazine, USA, Feb. 2000

GORAN KRIVOKAPIC

Este unul dintre chitariștii proeminenți ai scenei internaționale a tinerilor chitariști, motivele pentru această considerație nu sunt doar virtuozitatea sa tehnică, ce a impus noi standarde, cât mai ales datorită interpretărilor sale caracteristice ale repertoriului pentru chitară clasică.

Câștigând la 14 ani primul său concurs, se consacră scenei mari în anul 2004 prin câștigarea competițiilor organizate de „Guitar Foundation of America” în Montreal, Canada și „Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance ” în Viña del Mar, Chile. Este câștigător a numai puțin de 18 competiții internaționale de chitară cât și a premiilor “Cel mai valoros tânăr chitarist al anului” (2005) și “Cel mai bun album de chitară al anului” (2006) pentru albumul său de debut, la “International Guitar Convention” din Alessandria, Italia.

A concertat peste tot în lume ca solist în cele mai prestigioase săli de concerte precum Concertgebouw – Amsterdam, the Tchaikovsky Hall – Moscow, Lubkowitz Palace – Vienna, Auditorio Conde Duque – Madrid. Ca artist, lector și membru în juriu, Goran Krivokapic este o prezență frecventă a multor festivale internaționale și a cursurilor de măiestrie din universități.

Principala sa sferă de interes muzical o reprezintă extinderea repertoriului de chitară clasică prin realizarea propriilor transcripții ale unor importante lucrări muzicale ale barocului și clasicismului, dar și prin colaborarea cu compozitori contemporani. Din 2010 predă ca lector la prestigioasa institutie Koblenz International Guitar Academy, unde studenții săi au oportunitatea de a absolvi un program de studii post-universitare.

In cadrul festivalului vor avea loc și două conferințe care au ca subiect chitara.

Conferința “Eduard Pamfil și chitara în România”

Joi 22 octombrie, ora 16 – Sala Orpheum a Facultătii de Muzică și Teatru

Prezintă: Ion Dorobanțu, Mihai Ungureanu-Pamfil. Invitați: Ilie Stepan, Adina Dumitriu

Această expunere propune publicului o scurtă radiografie a chitarei clasice în România, precum și relevarea profilului muzical și cultural enciclopedic al prof. dr. Eduard Pamfil, medic psihiatru de talie mondială și întemeietoriul scolii românești de psihiatrie, în dialog cu invitații conferinței.

Conferința “Actul componistic pentru chitară în sec XXI”

Vineri 23 octombrie, ora 17 – Sala Orpheum a Facultătii de Muzică și Teatru

Prezintă: Ion Dorobanțu, Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași.

Conectați puternic la noile tendințe actuale ale compoziției culte, buni cunoscători ai chitarei, instrument la care continuă să performeze și să compună, cei doi tineri compozitori timișoreni deja consacrați, Gabriel Mălăncioiu și Gabriel Almași vor explora în dialog cu Ion Dorobanțu potențialul expresiv al chitarei în muzica cultă a secolului XXI.

Expoziția de instrumente tradiționale cu coarde ciupite

Sâmbătă, 24 octombrie, ora 17 – Sala Orpheum a Facultătii de Muzică și Teatru

Prezintă: Ovidiu Papană

Ca importantă sursă de inspirație componistică, atât din punct de vedere al repertoriului cât și a tehnicilor instrumentale specifice, folclorul universal abundă de instrumente ce au ca principal mod de a generea sunet atacul cu degetele prin ciupire sau lovire. Un entuziast colecționar al instrumentelor folclorice, prof. dr. Ovidiu Papană a susținut conferințe și a expus din colecția sa personală de instrumente la diferite simpozioane, festivaluri și congrese internaționale cu specific folcloric, fiind apreciat la superlativ mai ales datorită exemplificărilor instrumentale specifice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro