Deschiderea Aeroportului Suceava a fost amanata cu trei luni
Termenul pentru finalizarea lucrarilor la Aeroportul ”Stefan cel Mare” Suceava a fost prelungit de la 1 august la 25 octombrie, din cauza problemelor de natura tehnica pentru care nu s-au incheiat procedurile, a declarat vineri, la o vizita de lucru pe santierul de la Salcea, directorul aeroportului Ion Mariuta, citat de Agerpres.
La aeroport au fost prezenti sase parlamentari de Suceava si Botosani, reprezentantii executantului lucrarilor, Tehnic Asist Botosani, presedintii consiliilor judetene Suceava si Botosani, Ioan Catalin Nechifor, respectiv Gheorghe Sorescu si prefectul de Suceava, Constantin Harasim.
Constructorul a acuzat intarzieri din cauza ”finantarii schioape” ce genereaza depasirea constanta a disponibilului de 22 de milioane lei si a sustinut ca Aeroportul Suceava ar putea fi dat in folosinta pe 25 octombrie, cu toate echipamentele montate.
Totodata, constructorul a semnalat cateva probleme legate de infiltratii de apa, de constructia unor conducte pentru scurgerea apelor pluviale, de pozitionarea PAPI si recunoaste ca sunt intarzieri la uzina electrica.
Cu toate acestea, managerul de proiect a admis faptul ca nu exista intarzieri la decontarea lucrarilor, iar problemele tehnice au aparut din cauza proiectantului, acuzat si de directorul aeroportului. Mariuta chiar a afirmat ca proiectantul ar putea fi actionat in instanta in situatia in care constructorul nu va putea recupera banii pe lucrari necesare efectuate, dar neincluse in proiect.
”Am informatii ca constructorul ar vrea sa ne dea in judecata pentru recuperarea banilor. In aceasta situatie ne vom indrepta impotriva proiectantului”, a spus Mariuta.
Directorul Aeroportului Suceava a spus ca niciodata nu a fost atins pragul maxim al disponibilului de 22,1 milioane lei si sustine ca din suma de 23,7 milioane de lei datorata, suma de decontat este de 9 milioane de lei, care este in termen.
Presedintele CJ Suceava a aratat ca firma constructoare va trebui sa incheie lucrarile la data de 31 iulie, potrivit contractului, urmand ca apoi sa se finalizeze instalarea tuturor echipamentelor. El a explicat ca ROMATSA a inceput montarea echipamentelor, ca s-a montat sistemul de navigatie omnidirectional – VOR si a fost devansata data de instalare a sistemului de asistare la aterizare ILS.
Totodata, Nechifor a spus ca autoritatile sucevene discuta cu mai multi operatori aerieni care sa opereze de pe Suceava, cu over-night, printre care Tarom pentru cursa interna, un operator low-cost pentru curse spre Spania, dar au fost solicitate discutii si cu alti operatori low-cost pentru alte destinatii.
De asemenea, se poarta discutii cu un operator cargo, dar si varianta de a opera cu alte companii cu avioane pe scurt si mediu curier.
Deputatul PNL de Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, a fost cel care a initiat aceasta vizita de lucru pe santierul de la Salcea, pentru a vedea de ce nu se pot finaliza lucrarile in 18 luni de la inceperea lor. El a aratat ca in judetele Suceava si Botosani sunt 18.000 de copii care au parintii plecati la munca in strainatate si ca acestia s-ar putea vedea mai des daca aeroportul sucevean ar fi functional. Totodata, Baisanu a subliniat ca investitia este necesara si pentru investitorii din cele doua judete.