Sari direct la conținut

Modalitatile de tortura ale CIA incalca reglementarile interne asupra experimentelor pe oameni

HotNews.ro

CIA socheaza prin regulamentele proprii asupra interogarii, regulamente ce acorda directorului agentiei ultimul cuvant in etica medicala practicata. Interogarea detinutilor era facuta sub observatia unui medic, scrie The Guardian.

Central Intelligence Agency (CIA) are, si avea, reglementari cu privire la „experimentele pe oameni” inainte de atentatele de la 11 septembrie, explicitand modalitatile de tortura a detinutilor acuzati de terorism. Aceste ghiduri de practica ridica noi intrebari cu privire la limitele agentiei in acest sens si la contractele ce urmaresc crecetarea medicala.

Un document CIA, clasificat pana acum, care a fost facut public luni, acorda directorului agentiei puterea de a „aproba, modifica sau bloca propunerile ce privesc cercetarea pe subiecti umani”. Astfel directorul CIA, post care niciodata in istoria agentiei nu a fost ocupat de un medic, are o influenta semnificativa asupra limitarilor pe care agentia SUA le stabileste cu privire la asigurarea unor proceduri sigure, etice si umane de tratament.

Directorul CIA George Tenet a aprobat in trecut tehnici de interogare abuzive dezvoltate de psihologi pe care CIA i-a contractat. Mai mult, acesta ordona personalului medical al agentiei sa supravegheze interogari brutale – dand astfel startul unei lungi controverse, inca nerezolvata, cu privire la metodele de tortura ale SUA ce incalca etica medicala.

Publicarea reglementarilor i-a determinat pe criticii metodelor de tortura ale agentiei sa se intrebe cum ar fi putut vreodata CIA sa implementeze ceea ce se numesc „tehnici de interogare avansate”, fara sa aibe, aparent, regulamente impotriva „cercetarii pe subiecti umani” (fara consimtamantul lor).

CIA a confirmat pentru The Guardian faptul ca reglementarile erau inca aplicate in timp ce controversa cu privire la programele de detentie si de interogare inca evolua.

Dupa analiza documentului, unul dintre critici a confirmat faptul ca CIA ar fi putut manipula definitiile de baza asupra experimentelor pe oameni redactate in reglementari, pentru a asigura continuitatea programului de tortura.

„Prima problema o reprezinta tortura in sine. A doua problema era cercetarea fara consimtamantul subiectului cu scopul de a ascunde faptul ca era vorba de tortura”, a spus Nathaniel Raymond, un fost investigator al crimelor de razboi, membru al grupului Physicians of Human Rights si in prezent cercetator in cadrul Initiativei Umanitare la Universitatea Harvard.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro