Iran: Cercetari recente dovedesc faptul ca mutilarea genitala a femeilor este practicata in continuare
Primul studiu oficial ce urmareste problema mutilarii genitale la femei in Iran a ajuns la concluzia ca aceasta practica inca se mai foloseste in cel putin 4 provincii mari ale tarii, in timp ce oficialii infirma descoperirile, scrie The Guardian.
Conform studiului antropologului Kameel Ahmady, publicat joi, mutilarea genitala a femeilor se prevaleaza in provincia sudica Hormozgan si pe insulele invecinate (Queshm si Hormuz), fata de orice alte parti ale Iranului.
Se mai practica de asemenea, insa cu un grad mult mai scazut, si in Kurdistan, Kermanshah sau chiar si in Azerbaijan, situate in vestul iranului, aproape de granita Irakiana.
Studiul lui Ahmady arata ca mutilarea genitala a femeilor este o practica promovata in special de secta sunnita Shafi’i, o minoritate intr-o tara dominata de siiti. Numai o mica parte a populatiei siite, ce traiesc in proximitatea comunitatilor de siiti, practica mutilarea genitala la femei.
Ahmady a decis sa se concentreze pe mutilarea genitala in Iran in anii 2000, cand lucra in cadrul unui ONG in Africa. In decursul a 10 ani acesta a intervievat peste 3000 de femei iraniene si peste 1000 de barbati. Rezultatele cercetarii au fost publicate pe 4 iunie, planuind sa coincida cu ziua internationala a copiilor victime ale agresiunii.
„M-am intors in Iran in 2005 pentru a studia mutilarea genitala a femeilor in tara mea natala si am fost socat imediat sa descopar ca aceasta se petreca chiar si celor mai apropiati membrii ai familiei mele”, a spus acesta. „In realitate, multi oameni in Iran nu au nicio idee cum ca mutilarea genitala a femeilor se practica in anumite parti ale tarii.”
Mutilarea genitala a femeilor, ce a afectat milioane de fete si femei in toata lumea, predateaza Islamismul si Crestinismul, fiind practicat in multe culturi si societati diferite, de la crestinii catolici din Eritrea si Ethiopia, pana la societatile Beta Israeliene (evrei etiopieni), triburile aborigene din Australia si in anumite parti ale Orientului Mijlociu si Asia. Este in general practicata pe fete intre 4 si 12 ani si pot include extirparea partiala , sau in cazuri extreme toatala, a partilor externe ale organelor genitale feminine.
In Iran, aceasta practica poarta numele de Khatne sau Sonat, si nu are loc in spitale, se face fara anestezie si fara consimtamantul mamei. In general, se folosesc drept ustensile briciul sau lamele de ras.