Sari direct la conținut

Moartea imigrantilor: funeralii tinute in paralel cu summitul de criza UE

HotNews.ro

Funeraliile tinute joi pentru refugiatii inecati in cel mai mare dezastru migrational pe Marea Mediterana au coincis cu intalnirea liderilor Europeni ce urmareau sa discute masurile prin care sa reduca numarul celor ce-si risca vietile pentru a ajunge pe continent, scrie The Guardian.

Inaintea intalnirii de urgenta a liderilor Uniunii Europene din Burxelles de joi dupa-amiaza, 24 de sicrie, continand singurele trupuri recuperate in urma accidentului de saptamana trecuta in care se estimeaza ca au murit in jur de 900 de imigranti, au fost aliniate in incinta spitalului central din Malta pentru slujba de inmormantare.

La ceremonie, ce includea atat rugaciuni Crestine cat si Musulmane, au participat pe langa membrii ai comunitatii africane din Malta, Presedintele si primul ministru Maltei, ministrul de interne al Italiei cat si comisarul UE in chestiunile de migratie.

The Guardian a obtinut un draft al declaratiilor din cadrul summitului ce ar asigura reintegrarea in Europa a unui numar de 5000 de refugiati, reaprinzand totodata sperantele pentru demararea operatiunilor de cautare si salvare. Grupul Amnesty International ce militeaza pentru drepturile omului a criticat propunerile summitului UE ca fiiind „ilegale, impracticabile si imorale”.

Presedintele filierei din Marea Britanie a grupului Amnesty International, Kate Allen, a declarat ca: „reluarea programului de cautare si salvare nu trebuie sa vina ca un reflex intarziat, ci trebuie sa fie cea mai urgenta chestiune pe care liderii Europei trebuie sa o puna la punct. In timp ce ei fac planuri, barbati, femei si copii se ineaca.”

„In fata celei mai mari crize a refugiatilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial, trebuie focalizat pe urgenta umanitara si nu pe scheme de retrimitere a oamenilor ce cauta azil, tocmai in acele locuri de care acestia fug”, a mai declarat aceasta.

David Cameron, prim ministrul Britanic, a oferit nava fortelor maritime britanice, HMS Bulwark, 3 elicoptere si doua vase de patrula pentru a sprijini operatiunile UE, insa acesta nu a clarificat daca vasele vor fi folosite pentru operatiuni de cautare si salvare sau pentru inmultirea patrulelor de granita de-a lungul coastelor Greciei si Italiei.

Sursele din armata Germaniei au declarat agentiei de stiri DPA ca Berlinul se ofera sa trimita Italiei nava de aprovizionare a trupelor, numita Berlin, pe langa care se adauga si fregatele Karlsruhe si Hessen. Belgia si Irlanda au comunicat de asemenea faptul ca sunt gata sa trimita fiecare cate o nava de armata.

Italia si-a sistat programul de cautare si salvare, Mare Nostrum – care a salvat vietile a mai mult de 100.000 de imigranti – la sfarsitul anului 2014 deoarece celelalte state membre UE au refuzat sa-l mai finanteze. Mare Nostrum a fost inlocuit cu un plan UE de o mai mica anvergura „Triton”, al carui scop principal era patrularea granitelor blocului european, dupa ce unele tari au sustinut ca salvarea imigrantilor nu ar face alceva decat sa ii incurajeze pe altii sa le urmeze exemplul.

Organizatia Internationala pentru Migratie (IOM) se teme ca 2015 va reprezenta anul cu rata cea mai mare de mortalitate de pana acum pentru imigrantii ce incearca sa traverseze Marea Mediterana, cum ambarcatiunile ce ii poarta pe refugiati devin din ce in ce mai supraincarcate.

Se considera ca numarul sosirilor in Europa a ramas mai mult sau mai putin acelasi, insa numarul deceselor creste datorita conditiilor din ce in ce mai proaste la bordul navelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro