Vaslui: Zeci de kilograme de salam din Germania fara documente de conformitate, retrase din magazine
Peste 35 de kilograme de salam importat din Germania fara documente de conformitate au fost descoperite de Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor in trei supermarketuri din municipiul Vaslui, produsele fiind retrase de la comercializare, relateaza Mediafax.
Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Vaslui a retras de la vanzare din trei supermarketuri o cantitate de 37 de kilograme de salam importat din Germania si reambalat in fabrici din Romania, dupa ce inspectorii au constatat ca nu exista documente de conformitate, produsele provenind din acelasi loturi cu probleme legate de termenul de valabilitate descoperite si in alte judete din tara.
„Comisarii nostri au urmarit in timpul controalelor acele sortimente de produse indicate de Autoritate Nationala pentru Protectia Consumatorilor printr-un ordin transmis in teritoriu. Produsele, asa cum apar la vanzare pe rafturi, sunt in termenul de valabilitate indicat pe eticheta, insa administratorii supermarketurilor nu ne-au putut indica documentele de conformitate. Noi le-am dat termen sa ne prezinte aceste acte si, in caz ca nu o vor face, se prezuma automat ca sunt vinovati”, a declarat, marti, seful CJPC Vaslui, Constantin Vasilache.
Potrivit acestuia, in cazul in care nu vor fi prezente documente de conformitate, salamul va fi retras definitiv de la vanzare, iar supermarketurile vor fi amendate in limitele prevazute de lege.
ANPC a inceput, joi, un control in toata tara care a avut ca obiect verificarea calitatii unor produse alimentare (salam feliat ambalat in vid, capete de salam in vid, dar si alte mezeluri), ca urmare a sesizarii unui barbat din judetul Timis privind salam feliat ambalat in vid care avea semne evidente de alterare.
In urma controalelor de joi si vineri au fost retrase din magazine peste 3,4 tone de mezeluri si au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei.
Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme din judetele Brasov, Mures si Sibiu, care ambalau salam produs intr-o alta tara UE, ce era comercializat sub diferite marci. Potrivit reprezentantilor ANPC, produsul era adus in tara in bune conditii, dar ambalarea era necorespunzatoare, ducand la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.