Galerii romanesti la "Viennafair" – targul de arta contemporana din capitala Austriei
„VIENNAFAIR The New Contemporary” reunește în capitala Austriei, între 10 și 13 octombrie 2013, 150 de galerii și instituții din întreaga lume. De o atenție deosebită se bucură și în acest an arta contemporană din Europa de Est si Sud-Est. Pentru prima oară instituții culturale tinere din România se află în centrul atenției în cadrul programului special intitulat „Diyalog: New Energies”, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.
Prezența instituțiilor românești în cadrul acestui proiect este completată de cea a unor instituții similare din Turcia și Regiunea Caspică. În acest context, centrul românesc de cultură contemporană „Club Electroputere” din București prezintă pentru prima oară lucrările artistului Mihail Trifan, mai puțin cunoscut publicului larg. „Experimental Project”, care organizează printre altele Bienala Internațională de Grafică Experimentală IEEB de la București, expune la târgul de artă contemporană de la Viena lucrările
Experimental Project: Patricia Teodorescu
Foto: Compress
artiștilor Marilena Preda Sânc, Valeriu Șchiau și Patricia Teodorescu. Prezentă în cadrul proiectului „Diyalog” va fi și „galeria nomadă” „KILOBASE BUCHAREST”, inițiată de artiștii Ioana Nemeș (1979-2011) și Dragoș Olea.
Aceasta va prezenta publicului lucrări ale colectivului multi- și interdisciplinar de artă și design „Apparatus 22” din București, ale lui Farid Fairuz, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai dansului contemporan din România, cunoscut și apreciat pentru performance-urile, video-performance-urile și fotografiile sale, ale fraților gemeni Carl & Pontus Olsson, care locuiesc și lucreză la Stockholm, precum și ale artistului suedez Tobias Sternberg, care locuiește și lucrează la Berlin. „Salonul de proiecte” prezintă la rândul său lucrările pe hârtie a 42 de artiști.
Kilobase Bucharest: Apparatus
Foto: Compress
Punctul de plecare al acestei expoziții de grup, ce abordează tematica banilor, a fost lucrarea Marinei Albu, „Dear M., I Try Not to Think of You but I Can’t”. Printre cei 42 de artiști se mai numără Mihuț Boșcu Kafchin, Geta Brătescu, Tudor Bratu, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová, Olivia Mihălțianu și Delia Popa.
În afară de cele patru galerii românești prezente la „Viennafair“ în cadrul proiectului special „Diyalog: New Energies“, România va mai fi reprezentată de galeriile „Anca Potersu Gallery“ din Bucuresti, „:BARIL“ din Cluj-Napoca, „Ivan Gallery“ din București și „Jecza Gallery“ din Timișoara. Ba mai mult, în cadrul secțiunii intitulate „VIENNA Talks“, care propune un program amplu de dezbateri și discuții cu protagoniști importanți ai scenei de artă contemporană, au fost invitate să participe și curatoarea Anca Mihuleț din Sibiu, precum și Andreiana Mihail, directoarea „Andreiana Mihail Gallery“ din Bucuresti. Acestea vor lua parte în data de 11 octombrie la discuția pe tema „Strong Women in Art“.
Salonul de proiecte: Geta Bratescu
Foto: Compress
„,VIENNAFAIR The New Contemporary’ 2013 creează o rețea în care sunt reprezentate atât galerii cunoscute, cât și galerii tinere, în curs de afirmare. Am reușit să dezvoltăm un format inovativ de târg, cu o ofertă bine individualizată“ explică directoarele artistice ale „VIENNAFAIR The New Contemporary“, Christina Steinbrecher-Pfandt și Vita Zaman.