Romanele finaliste la Premiul literar Augustin Fratila
„Craii si mortii”, „Cronicile genocidului”, „Hotel Universal”, „Omar cel orb” si „Soseaua Catelu 42” sunt cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2012.
Premiul literar „Augustin Fratila”- romanul anului 2012, anunta cele cinci romane finaliste:
1. „Craii si mortii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Romaneasca, 2012
2. „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Romaneasca, 2012
3. „Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. „Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. „Soseaua Catelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012
Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Stefanescu, Dan C. Mihailescu si Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane inscrise in competitia pentru 10.000 de euro.
„Juriul a deliberat indelung pentru alegerea celor mai bune 5 romane din cele 56 inscrise in concurs, dificultatea luarii unei decizii datorandu-se numarului relativ mare de romane care ar fi meritat nominalizate. Criteriul unic luat in considerare a fost valoarea literara a cartilor, iar selectia s-a realizat prin vot secret si este asumata de toti membrii juriului.”, a declarat Alex Stefanescu, presedinte juriu de specialitate.
„Cele cinci romane alese de juriul de specialitate ar trebui sa fie lectura obligatorie pentru cititorul roman. Sunt scrise de autori contemporani talentati, care stiu sa ofere experiente literare de calitate, si pe care ne-am dori sa-i regasim constant in atentia publicului si mass-mediei. Va invit pe toti sa cititi romanele finaliste si sa le promovati in presa, social-media sau cercul de prieteni. Multumesc juriului de specialitate pentru efortul depus si urez mult succes bloggerilor. Sarcina lor in a doua etapa de jurizare nu este deloc usoara.”, a declarat Mario De Mezzo, presedinte Asociatia Casa de cultura.
Romanele finaliste vor intra in etapa a doua de jurizare, ce va avea loc intre 15 septembrie – 1 noiembrie. 24 de bloggeri vor alege castigatorul premiului, acordand puncte de la 1 la 5 fiecarui roman finalist. Autorul al carui roman va primi cel mai mare punctaj va fi rasplatit cu Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2012, in valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading.
„Una dintre particularitatile Premiului literar „Augustin Fratila”, care ne-au determinat sa il sustinem pentru a doua oara, este sistemul dublu de jurizare – la care participa atat criticii de specialitate in prima etapa, cat si bloggerii, reprezentantii publicului cititor si cumparator in a doua etapa,” a spus Sorana Mantho, Director Corporate Affairs Philip Morris Trading.
„Practic, romanul premiat intruneste atat aprecierea specialistilor, cat si votul publicului, o performanta redutabila pe care consideram ca este important sa o recompensam pe masura.” Ceremonia in cadrul careia va fi acordat Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2012 va avea loc pe 7 noiembrie 2013 la Hotel InterContinental Bucuresti.
Premiul este oferit de compania Philip Morris Trading, care continua astfel parteneriatul inceput in 2012, cand a sprijinit prima editie a acestui proiect cultural. Compania Philip Morris Trading se implica activ, de peste 13 ani, in sustinerea programelor caritabile si culturale in Romania. S-au alaturat in acest demers de promovare a literaturii romane librariile Carturesti, CLB, Diverta si magazinul online Elefant.ro. Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2012 este organizat de Asociatia Casa de cultura, cu sprijinul InterContinental si Editura ALL. Evenimentul este sprijinit de Philip Morris Trading, EuropaFM si Digi24.
Augustin Fratila (1953-2010), scriitor si cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stanescu si membru al Cenaclului de Luni. A publicat in cele mai importante reviste culturale, iar intre 1995 si 2010 a fost redactor-sef al Editurii ALLFA, departamentul de literatura al Grupului Editorial ALL.
Parteneri media: Hotnews, WebPR, Observator Cultural, Agentia de Carte, LiterNet, Sapte Seri, Bookaholic, Zelist, Facebook Monitor, Netvibes