Destinele a trei generatii de iranieni prin ochii unui copil al Revolutiei Islamice din 1979: Sahar Delijani, Copiii aborelui de Jacaranda
La numai o saptamina dupa aparitia editiei originale a romanului de debut al scriitoarei iraniene de expresie engleza Sahar Delijani, Children of the Jacaranda Tree (Atria Books, SUA), Editura Polirom publica versiunea in limba romana a cartii in colectia sa de traduceri din literatura universala.
Romanul Copiii arborelui de jacaranda, traducere de Miruna Voiculescu, a aparut saptamina aceasta in colectia „Biblioteca Polirom. Seria Actual”, si in editie digitala.
Tradus deja in UK, Italia, Grecia si Muntenegru, romanul va aparea in 75 de tari, in 27 de limbi.
Romanul autoarei nascute in anul 1983 in inchisoarea Evin din Teheran urmareste destinele a trei generatii de iranieni prin prisma arestarilor si incarcerarilor din anii care au urmat Revolutiei din 1979 si victoriei fundamentalismului islamic.
Temporalitati si perspective multiple ale parintilor si copiilor se intrepatrund, dind nastere unui model complex de cauze si consecinte, secrete si marturisiri, povesti de dragoste si sacrificiu.
Din acest model se disting citeva motive centrale, mereu aceleasi: zidurile inchisorii Evin, simbol al regimului opresiv, strazile si traficul haotic al Teheranului – spatiu public al fricii si vulnerabilizarii, dar si al expresiei politice, sau spatiul intim si sigur al caselor si curtilor interioare, in care memoria se pastreaza la umbra nelipsitelor flori ale arborelui de jacaranda.
Sahar Delijani s-a nascut in Teheran, studiile superioare le-a absolvit la University of California, Berkeley, unde si-a luat licenta in domeniul literaturii comparate.
A publicat in variate reviste si jurnale culturale, printre care se numara: The Battered Suitcase, Tryst, Slice Magazine, Perigee, Prick of the Spindel, Border Hopping, The Beginning Literary Magazine, Berkeley Poetry Review si Sangam Review.
In anii 2010 si 2011, Sahar Delijani a fost nominalizata la Pushcart Prize; publica regulat in revista cu specific cultural-politic Iran-Emrooz (Iranul azi). Traieste alaturi de sotul ei in Italia, la Torino.