VIDEO Parintele Justin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda, a fost condus pe ultimul drum
Parintele Iustin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda, a fost inmormantat joi, slujba fiind oficiata de peste 200 de preoti, in frunte cu IPS Teofan, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, potrivit Agerpres.
Mii de pelerini au venit, de-a lungul celor trei zile de priveghi, sa se inchine la sicriul cu trupul preotului, considerat de-a lungul vietii sale un adevarat sfant.
De altfel, reprezentantii Manastirii Petru Voda au lansat un apel catre toti credinciosii care au fost martorii multor minuni savarsite prin rugaciunile parintelui Iustin, sa le trimita in scris catre lacasul de cult.
‘Pentru noi, cei 250 de monahi si monahii ucenici ai cuviosiei sale, am trait fiecare zi alaturi de el ca pe o minune. Dintre faptele sale cele mai pline de slava dumnezeiasca pe care le-am vazut cu ochii nostri si le-am trait, ne vom stradui sa le asternem in scris, spre zidirea sufleteasca si bucuria tuturor.
Dar maretia si diversitatea minunilor savarsite de Dumnezeu prin rugaciunile preacuviosului marturisitor parintele nostru Iustin, s-a aratat miilor de credinciosi mireni care l-au vizitat ore in sir, in fiecare zi. Asadar, va invitam pe fratiile voastre sa ne ajutati sa culegem cat mai multe din aceste fapte minunate, scriindu-ni-le, spre slava lui Dumnezeu si spre intarirea Bisericii Sale’, au spus reprezentantii Manastirii Petru Voda.
Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice duminica seara, la varsta de 94 de ani.
Iustin Parvu s-a nascut in satul Petru Voda la 10 februarie 1919 si si-a inceput viata monahala la Manastirea Durau, la varsta de 17 ani. In anul 1939, dupa ce a intrat in randul calugarilor, s-a inscris la Seminarul monahal de la Cernica, langa Bucuresti. In timpul razboiului, intre anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, pana la Odesa.
Dupa ce la conducerea Romaniei au ajuns comunistii, parintele a fost arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani inchisoare, pedeapsa savarsind-o in inchisorile de la Suceava, Vacaresti, Jilava si Aiud. Inainte de a fi trimis la ‘reeducare’ la Pitesti, este trimis sa munceasca, detinut fiind, in mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o in inchisoarea din Aiud, perioada care a fost si cea mai grea din cei 17 ani de detentie. Dupa ce si-a ispasit pedeapsa, a mai primit, in 1960, inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta sa. In 1964 este eliberat si devine muncitor forestier.
In 1966, revine la viata monahala, la Manastirea Secu, unde a fost preot monah. Din dorinta de a-l controla, conducerea comunista a tarii il obliga pe parintele Iustin, in 1975, sa slujeasca la Manastirea Bistrita. Dupa 1990, parintele Iustin se intoarce la Manastirea Secu si, pana in 1991,
este preot si duhovnic la aceasta manastire. Doi ani mai tarziu, el se retrage in sihastrie, cu gandul de a-si petrece restul zilelor in post si rugaciune. In 1991, intemeiaza Manastirea de la Petru Voda.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/f2683c14e2bcc37eb2224f50a4c14d2e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));