Marea Finala a Concursului Humanitas in licee are loc sambata in Aula Bibliotecii Nationale
Marea Finală a Concursului Humanitas în licee, un concurs de cultură generală aflat la cea de-a doua ediție, va avea loc în Aula Bibliotecii Naţionale, sâmbătă, 15 iunie, la ora 11.00.
Colegiile Naţionale „Emanuil Gojdu” din Oradea, finaliști si anul trecut, câştigători ai primei ediții, şi „Emil Racoviţă” din Cluj au acumulat cele mai multe puncte (cu un punctaj egal, de 66 de punte) şi au ajuns în Marea Finală a Concursului Humanitas în licee. Au fost cele mai bune echipe din 25 de licee, din 11 oraşe.
Tema acestei etape finale este Între Orient şi Occident. Întrebările pe care le vor primi cele două echipe sâmbătă pe scena Aulei Bibliotecii Naționale au fost concepute de scriitoarea Ioana Pârvulescu şi de editorul Vlad Russo şi se referă strict la bibliografia care le-a fost dată elevilor la finalul celei de-a treia etape: Între Orient şi Occident de Neagu Djuvara şi Ce am auzit de la alţii de Radu Rosetti. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Gabriel Liiceanu şi Ioana Pârvulescu.
Trofeul Concursului Humanitas în licee
Foto: Humanitas
Concursul este la a doua ediţie, s-a derulat pe durata anului şcolar 2012-2013 şi a avut patru etape, cu o bibliografie Humanitas. Pentru prima etapă, Caragiale, întrebările au fost create de scriitorul Dan C. Mihăilescu din cartea Viata lui I.L. Caragiale de Şerban Cioculescu şi din volumul propriu, I.L.Caragiale şi caligrafia plăcerii. Despre eul din scrisori; pentru a doua etapă, Fizică, întrebările au fost concepute de dramaturgul Vlad Zografi din Minunata lume a domnului Tompkins de George Gamow şi Şase lecţii uşoare de Richard P.Feynman; pentru cea de-a treia, Odysseia, autorul întrebărilor a fost Gabriel Liiceanu, iar cartea din bibliografie a fost chiar Odysseia. Concursul s-a desfăşurat cu public, fiecare liceu având în orașul lui rolul de gazdă, prin rotație.
Elevii finaliști şi spectatorii se vor bucura de frumusețea întrebărilor-poveste. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii şi al poveştii, iar un răspuns primit după citirea lor primeşte două puncte. Din ce în ce mai numeroase şi mai clare, indiciile din a doua parte aduc un singur punct.
Cea de-a treia ediție a Concursului Humanitas în licee va începe în septembrie 2013, se va derula pe durata anului școlar 2013-2014 și va avea patru etape: Povestirile biblice, Numerele naturii, Mozart și În fața unei picturi, se arata in comunicatul Humanitas.