Sari direct la conținut

Vintila Mihailescu despre "mentalitatea romanului" in antropologia publica la Clubul Taranului

HotNews.ro

Marti, 2 aprilie, de la ora 18.00, la Clubul Taranului (Kiseleff nr. 3) din Bucuresti va avea loc dezbaterea despre „mentalitatea romanului” in antropologia publica, eveniment prilejuit de aparitia celui mai nou volum semnat de cunoscutul sociolog si antropolog Vintila Mihailescu, Scutecele natiunii si hainele imparatului. Note de antropologie publica, in colectia „Plural M” a Editurii Polirom. Vor participa la discutii, alaturi de autor: Bogdan Ghiu, Bogdan Murgescu si Dumitru Sandu. Moderatorul dezbaterii va fi Serban Anghelescu.

Sarmalele si porcul de Craciun, ciinii comunitari, „noul val” de preparate si tirguri traditionale, manelele, inmormintarile, recordurile Guinness ale romanilor, comportamentul lor in trafic sau reformarea invatamintului devin pretexte ale unor pagini in care observatia lucida si ironia dulce-amara se imbina in mod fericit cu sociologia si cu antropologia culturala.

Acuratetea cu care sint surprinse detaliile este completata de rigoarea reflectiilor care, pornind de la un aspect al realitatii imediate, arunca in cele din urma lumina asupra intregii societati romanesti si a identitatii noastre – ambele, mereu „in tranzitie” si marcate de obsesia integrarii europene.

Dincolo de spiritul ludic si umorul ce impregneaza textele lui Vintila Mihailescu, ceea ce ii cucereste pe cititori este profunzimea analizei prilejuite de pitorescul mozaic al cotidianului romanesc.

Vintila Mihailescu este profesor universitar doctor la Facultatea de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universitati si centre de studii avansate din Canada, Franta, Italia, Elvetia, Germania, Belgia, Austria si Bulgaria. Din 2005 pina in 2010 a fost directorul general al Muzeului Taranului Roman. In 1990 a initiat organizarea Societatii de Antropologie Culturala din Romania (SACR), al carei presedinte a fost intre 1994 si 2000. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde detine rubrica „Socio-hai-hui”. A mai publicat: Paysans de l’histoire (in colab., 1992), Fascinatia diferentei (1999), Socio-hai-hui. O alta sociologie a tranzitiei (2000), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Sfirsitul jocului. Romania celor 20 de ani (2010). De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut Socio-hai-hui prin Arhipelagul Romania (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007, ed. a II-a revazuta si adaugita, 2009) si Etnografii urbane. Cotidianul vazut de aproape (coord., 2009).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro