Sari direct la conținut

O intalnire-eveniment intre jazz si clasic sub bagheta lui Sabin Pautza

HotNews.ro

Compozitor, dirijor, profesor, manager, patru ipostaze ce definesc personalitatea complexă a muzicianului roman Sabin Pautza, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfăşurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic. În 1985, în celebra sală de concerte Carnegie Hall din New York, Sabin Pautza a fost aplaudat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku”. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, cariera sa însemnând însă concerte şi recitaluri pe mai multe continente, în cele mai renumite săli dedicate genului: de la Santa Cecilia din Roma şi Frédéric Chopin din Varşovia la Philharmonic Hall din Sydney.

În contextul unei stagiuni derulate sub conceptul „Născut în România”, în care artişti români de mare valoare, care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării sunt invitaţi să concerteze pe scena Sălii Radio, publicul va avea ocazia să îl aprecieze pe Sabin Pautza în concertul programat vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00. Sub un titlu care stârneşte curiozitatea melomanilor – CLASSIC MEETS JAZZ – veţi asculta în interpretarea Oochestrei Nationale Radio partituri ce îmbină sonorităţi clasice cu cele specifice jazz-ului, într-o inedită combinaţie instrumentală de saxofon, pian şi clarinet.

Programul cuprinde lucrări semnate de: Nicolas Simion – Poem for Jancsy Kőrőssy, Nicolae Coman – Concertul pentru pian, Richard Oschanitzky – Antifonii. Veţi avea de asemenea surpriza întâlnirii cu Sabin Pautza în ipostaza sa de compozitor prin Bassklavier concert pentru clarinet bas, pian şi orchestră.

Doi invitaţi speciali vor întregi evenimentul de vineri, 5 aprilie: saxofonistul Nicolas Simion – artist fidel jazz-ului românesc care a cântat pe scene din Austria, Germania, Japonia, SUA şi Franţa şi pianistul grec Antonis Anissegos, care a studiat compoziţia la Köln şi Viena, perfecţionându-se în jazz şi interpretând astăzi în recitaluri şi concerte în mai multe ţări europene.

Şi pentru că evenimentul este unul dedicat în special JAZZ-ului, în pauza concertului, în foaierul Sălii Radio, va fi lansat un dublu album discografic de excepţie. Reunind remarcabile înregistrări live şi de studio realizate în anii ’70 în Atlanta (Georgia, SUA), dublul album – veritabil document sonor – reuneşte lucrări de jazz interpretate de pianistul Jancy Körössy. Născut la Cluj în 1926, artistul s-a impus în anii ’60 drept unul dintre cei mai valoroşi pianişti de jazz ai Europei, emigrând apoi peste ocean şi stabilindu-se în Atlanta. Dublul CD reprezintă un omagiu postum adus memoriei ilustrului muzician dispărut dintre noi la început de 2013.

SABIN PAUTZA a absolvit Conservatorul din Bucureşti şi a continuat studiile la Academia Muzicală Chigiana din Siena, unde printre mentorii săi s-au aflat Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara.

A ocupat pe rând funcţiile de profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a studenţilor şi dirijor al Coralei „Animosi” – cu acestea din urmă susţinând concerte de succes în România, Polonia şi Germania.

Creaţiile lui Sabin Pautza s-au bucurat de aprecierile entuziaste ale criticii de specialitate şi publicului şi pentru ele compozitorul a obţinut numeroase distincţii: Premiul „George Enescu” pentru compoziţie (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor din România (1979), Marele Premiul al Radioteleviziunii Române (1981), Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul „Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul „Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie (1994).

În 1984 Sabin Pautza s-a stabilit în Statele Unite unde a fost numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony. Muzicianul consideră că adevăratul său debut pe continentul american a avut loc în anul 1985 când în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York, Sabin Pautza s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku”, poem pentru soprană şi orchestră.

Primaria oraşului Plainfield l-a numit pe Sabin Pautza Cetăţean de Onoare al oraşului şi Conductor Emeritus pe viaţa al Orchestrei Simfonice şi a decretat ziua de 7 Mai 2007 “Ziua Sabin Pautza în Plainfield”, o recunoaştere a activităţii sale de peste 20 de ani pusă în slujba comunităţii şi a prestigiului acestui oraş american.

Sabin Pautza a dirijat în Europa, America şi Australia pe scene celebre Carnegie Hall” din New York, Santa Cecilia din Roma, Fr. Chopin din Varşovia sau Philharmonic Hall din Sydney. Renumele de care se bucură i-a adus, de asemenea, invitaţia de a susţine cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane, printre care Atlan Institute şi New York University.

„Swift Music Group” din Statele Unite i-a editat seria „Opera Omnia” pe CD; până la această dată au apărut primele zece CD-uri.

NICOLAS SIMION este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa care a rămas credincios jazz-ului românesc şi care a reuşit să-şi construiască drumul în scena jazz-ului contemporan european.

Nicolas Simion a putut fi ascultat pe scenele de jazz din Austria (1989-1998), Germania (din 1994 şi până în prezent), România (începând din 1995), Japonia (2001-2004), SUA (1998 şi 2006), Franţa (2004, 2007, 2009) etc.

Lista muzicienilor cu care artistul roman a colaborat de-a lungul timpului include nume importante din jazz-ul american, european şi japonez. Nicolas Simion locuieşte şi îşi desfăşoară în prezent activitatea la Köln.

Născut la Salonic (Grecia), ANTONIS ANNISEGOS a absolvit Conservatorului din oraşul său natal, studiind apoi la Academia de Muzică Fr. Liszt din Budapesta. Între anii 1992-1995 a studiat şi compoziţia la Köln şi Viena, în acelaşi timp perfecţionându-se şi în jazz.

Antonis Annisegos s-a afirmat ca un valoros compozitor şi orchestrator, numeroase lucrări ale sale fiind prezentate cu concursul ansamblurilor Ensemble Modern, Ensemble Mosaik, Ensemble Cornucopia, Ensemble Piandaemonium, Ensemble DissonArt, State Orchester of Thessaloniki, Colour Orchester of Athens, Youth Orchester of Thüringen.

Pentru înregistrările Amoebos şi Lynz a primit la Berlin Premiul Studio Prize, primind totodată şi în anul 2002 Premiul pentru Compoziţie.

Începând cu anul 2006 Antonis Annisegos colaborează cu Yuko Kaseki formând duetul Kaya ce susţine concerte în Grecia, Germania şi Elveţia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro