Sari direct la conținut

Lansare in premiera la Teatrul Odeon: volumul Teatru 7 de Radu F. Alexandru

HotNews.ro
Teatru 7, de Radu F. Alexandru, Foto: Afis
Teatru 7, de Radu F. Alexandru, Foto: Afis

Teatru 7, cel mai nou volum de teatru semnat de Radu F. Alexandru va fi lansat vineri, 16 noiembrie, la ora 17.30, in Foaierul Teatrului Odeon din Bucuresti (Calea Victoriei nr. 40-42). Volumul a aparut recent la Editura Cartea Romaneasca. „Adresindu-se mai mult mintii decit inimii, piesele lui Radu F. Alexandru te incinta in mod paradoxal tocmai datorita jubilatiei sarcastice care insoteste fiecare situatie, fiecare replica.” caracterizeaza Silviu Purcarete creatia dramaturgica a lui Radu F. Alexandru.

Potrivit editurii Cartea Romaneasca, la evenimentul de lansare vor lua cuvintul, alaturi de autor: actrita Dorina Lazar, criticul de film Manuela Cernat, criticul literar Alex. Stefanescu, regizorul Gelu Colceag si criticul de teatru Marian Popescu.

Piesa Labirint (Love’s stories) – „Cea mai buna piesa a anului 2010” la Concursul UNITER: „La premiera, am simtit cum emotia inunda sala”, nota criticul de teatru Maria Sarbu. Dar nu numai emotia, ci si dorinta de aplecare spre sine, spre cei din jur. Dorinta de evadare din Labirint.

Romanica (Tsunami) este o comedie spumoasa, un pamflet, in esenta politic, care amendeaza moravurile din „minunata lume noua” aparuta in nesfirsita tranzitie autohtona. Rezonanta titlului, un diminutiv al Romaniei – deja instalat confortabil in vocabular – , dezvaluie intentiile satirice ale piesei, trezeste zimbetul, inca din fata afisului, dar numeste, de fapt, o tara paralela, imorala si amorala.

Drama Gertrude dezvaluie un secret care a stat ascuns in culisele teatrului elisabetan pret de cinci secole. Cine este ucigasul regelui Danemarcei? Printului Hamlet i se reveleaza cruntul adevar: tatal sau este ucigasul tatalui sau. De aici se naste dilema: Pedeapsa sau Iertare? Va alege o a treia solutie, care nu va schimba statutul de tragedie al capodoperei shakespeariene, dar o va continua si o va imbogati prin devoalarea unor noi sensuri, asupra carora merita reflectat.

„Radu F. Alexandru scrie pentru ca gindeste si are prin urmare ceva de spus, iar structura pieselor sale ascunde in simplitatea sa rezo-nanta a nenumarate voci deprinse a rosti adevarul despre adevar, pentru ca lumea noastra, cea de astazi si cea dintotdeauna, sa poata fi realitatea care se vede si se aude – Realitatea umana!” spune Alexa Visarion.

Radu F. Alexandru s-a nascut pe 12 iulie 1943 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Matematica (1965) si Facultatea de Filosofie (1974) ale Universitatii din Bucuresti si un curs postuniversitar de regie de teatru (1983) la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”. Doctor in comunicare audiovizuala. Este dramaturg, scenarist, prozator, publicist, diplomat MAE, senator, profesor-asociat la UNATC. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN-Club si al altor uniuni de creatie si asociatii sociale si culturale. Spectacole de teatru: Dilema, Dinu, Saltimbancii, Mansarda, Iubiri, O sansa pentru fiecare, Omul care face minuni, Privind in jur cu ochi fara lumina, Nimic despre Hamlet, Domnul Sisif, jucate pe scenele teatrelor din Bucuresti (National, Bulandra, Teatrul Mic, Nottara, TES) si din tara. A debutat in 1971 cu volumul de proza Cu fata spre ceilalti.

Volume de teatru: Buna zi de miine (1981), Mlastina (1992), Nimic despre Hamlet (1995), Poveste despre tatal meu (2006), Tsunami (2008). Scenarii de film: La capatul liniei (1981), Punct. Si de la capat (1986), Omul zilei (1997), Damen-Tango (2004), Second Hand (2005), Sarada (2012).

I s-au decernat numeroase premii si distinctii importante pentru dramaturgie, in tara (inclusiv ale Uniunii Scriitorilor din Romania) si in strainatate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro