Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: INS: In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut si-a redus cresterea la numai 0,2% fata de primul trimestru. Fitch a confirmat ratingul "AAA" al Statelor Unite 

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

INS: In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut si-a redus cresterea la numai 0,2% fata de primul trimestru

Produsul Intern Brut in trimestrul al II-lea a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru din acest an. Conform primelor estimari comunicate de Institutul National de Statistica, fata de aceeasi perioada a anului trecut, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,4% pe seria bruta si cu 0,3% pe seria ajustata sezonier. Analistii citati de HotNews.ro arata ca, desi reprezinta o incetinire fata de primul trimestru, cresterea de 0.2% este o surpriza pozitiva. Una dintre explicatiile cifrei pozitive poate fi evolutia din agricultura, sustin specialistii. In primul trimestru din acest an, economia a inregistrat un plus de 0,7% fata de ultimul trimestru al anului trecut. Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in al doilea trimestru, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial, si mizeaza pe o evolutie mai buna in trimestrul al III-lea datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an de 1,5%. Analiza HotNews.ro arata ca incetinirea cresterii in Romania este in consens cu evolutiile din intreaga Europa. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, aproape a stagnat in trimestrul al doilea, Produsul intern brut crescand cu 0,1% fata de primul trimestru, cand urcase cu 1,3%, a anuntat Oficiul Federal de Statistica. La sfarsitul spatamanii trecute, cifre oficiale preliminare aratau ca si economia franceza a stagnat in trimestrul al II-lea al acestui an comparativ cu o crestere puternica inregistrata in primele trei luni ale anului.

Ministerul Finantelor a atras aproape 700 milioane lei prin certificate de trezorerie la un an

Ministerul Finatelor Publice a atras aproape 700 milioane lei prin certificate de trezorerie la un an, la un randament mediu de 6,64% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Ministerul intentioneaza sa atraga 4 miliarde de lei in luna august si pana la 15 miliarde de lei in cel de-al treilea trimestru pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. Anul trecut, Ministerul Finantelor a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an. Autoritatile romane si-au propus pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Fitch a confirmat ratingul „AAA” al Statelor Unite

Fitch Ratings a confirmat ratingul maxim „AAA” acordat Statelor Unite. Anuntul vine dupa ce, in urma cu 11 zile, rivalul Standard & Poor’s a coborat cu o treapta calificativul celei mai mari economii a lumii, provocand un cutremur pe pietele financiare. Perspectiva asociata ratingului este stabila, ceea ce inseamna ca agentia de evaluare financiara Fitch nu intentioneaza sa modifice acest calificativ pe termen mediu. Comunicatul agentiei arata ca aceasta „confirmare a ratingului suveran AAA al Statelor Unite reflecta faptul ca pilonii cheie ai bonitatii exceptionale a SUA raman intacti: rolul sau esential in sistemul financiar global si flexibilitatea, diversitatea si bogatia economiei”. Agentia precizeaza ca economia SUA e capabila sa se adapteze socurilor datorita flexibilitatii politicii monetare si a cursului de schimb.

Restrictia impusa vanzarilor tabletei Samsung Galaxy Tab in UE a fost ridicata in mare parte, cu exceptia Germaniei

Tribunalul din orasul german Dusseldorf a anuntat ca ridica in mare parte restrictia preliminara impusa companiei Samsung. Pe 10 august, un tribunal german a dat dreptate Apple si a interzis Samsung sa importe, sa comercializeze si sa promoveze Galaxy Tab in tarile Uniunii Europene, cu exceptia Olandei. Apple a acuzat Galaxy Tab 10.1 ca este o copie grosolana a iPad. Un reprezentant al instantei germane a declarat ca s-a decis ridicarea restrictiei pentru Galaxy Tab in afara Germaniei. Tribunalul a precizat insa ca filiala germana a Samsung nu are voie sa vanda Galaxy Tab in nicio tara UE, nici macar in Olanda. Lupta in instanta dintre cele doua companii vine in contextul in care produsele Samsung sunt vazute drept cei mai importanti rivali ai terminalelor iPhone si iPad ale Apple. Compania americana a vandut 14 milioane de iPad-uri in prima jumatate a acestui an la nivel mondial, in timp ce, de cealalta parte, conform estimarilor analistilor, Samsung ar fi vandut circa 7,5 milioane de tablete Galaxy in acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro