AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Romania nu se grabeste sa respecte cerintele oficiale ale Comisiei Europene privind liberalizarea preturilor la energie. Mugur Isarescu: Cand aperi moneda nationala nu poti sa fii nici agresiv si nici barbar
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Mugur Isarescu: Cand aperi moneda nationala nu poti sa fii nici agresiv si nici barbar
Cand banca centrala apara moneda nationala, aceste operatiuni nu pot fi numite nici agresive si nici barbare. Declaratia a fost facuta de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ce a facut referire la atacul speculativ asupra leului din anul 2008. Invitat la prezentarea unui studiu realizat de consilierul sau, Lucian Croitoru, Guvernatorul a precizat ca BNR va apara leul pana la adoptarea monedei euro. „Noi ne aparam produsul. Aceasta institutie emite leul si pana la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de aparat”, a declarat Isarescu.
Romania nu se grabeste sa respecte cerintele oficiale ale Comisiei Europene privind liberalizarea preturilor la energie
Autoritatile romane nu sunt pregatite sa respecte cerintele Comisiei Europene referitoare la eliminarea preturilor reglementate la energie. Desi mai este putin pana in momentul in care Romania poate fi actionata la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a reusit sa elaboreze nici pana in acest moment un calendar al liberalizarii pietei energiei, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Situatia este recunoscuta si de reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Comisia Europeana a cerut in mod oficial, la inceputul lunii, ca legislatia romaneasca sa fie aliniata la normele Uniunii Europene pana in iunie. Oficialii ANRE sustin ca, „in prezent, se analizeaza calendarul, avem solutii (…)Dar, nu pot fi facute publice atata timp cat aceste solutii nu sunt creionate concret”. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, in realitate nu exista niciun proiect de calendar. Autoritatile mizeaza pe scrisoarea de intentie semnata cu Fondul Monetar International, in care se arata ca trebuie prezentat un plan al liberalizarii pana in toamna. Tot in negocierile cu FMI s-a stabilit ca renuntarea la preturile reglementate sa se produca treptat pana in 2015. Rezultatele acestor negocieri cu Fondul sunt, insa, in contradictie cu cerintele Comisiei Europene. Scrisoarea cu FMI arata ca planul de liberalizare trebuie prezentat pana in septembrie, in timp ce Comisia Europeana vine cu ultimatumuri pentru ca legislatia privind preturile reglementate sa fie aliniata pana in iunie.
Memorandum semnat cu IBM pentru crearea unui centru de cercetare in Targu Mures
Vicepresedinte global al IBM Research, Thomas Reeves, si primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, au semnat la Palatul Victoria un memorandum pentru infiintarea unui centru de excelenta in cercetare in acest oras. Initiativa este sprijinita si de primarii municipalitatilor din Alba Iulia, Brasov si Cluj-Napoca. Reprezentantii universitatilor si cei ai administratiilor din aceste orase, impreuna cu cercetatori ai IBM Research, vor forma, in perioada urmatoare, un grup de lucru care va stabili sectoarele de activitate si investitiile necesare, urmand sa semneze un acord de cercetare. Potrivit oficialilor primariei din Targu Mures, „IBM va contribui cu know-how, expertiza si va pune patente la dispozitia centrului. Centrul va angaja cercetatori de varf din zona universitatilor transilvanene, iar instruirea si perfectionarea acestora se va face in centrele de cercetare IBM din intreaga lume”.
Azerbaidjan sustine ca poate alimenta conducta de gaz Nabucco
Oficialii din Azerbaidjan au anuntat ca vor putea sa furnizeze suficient gaz pentru alimentarea conductei de gaze Nabucco. Compania azera SOCAR are in plan cresterea productiei de gaze de la un zacamant la 25 miliarde de metri cubi pana in 2017. Pentru Nabucco este prevazuta o capacitate de 26-35 miliarde metri cubi. Oficialii Azerbaidjanului au garantat pana in prezent sa furnizeze prin Nabucco 10 miliarde mc de gaz, cantitate suficienta pentru prima etapa de functionare a conductei. Directorul de comunicare al Nabucco este de acord cu ideea ca Azerbaidjan ar putea fi principalul furnizor de gaze. Aceasta declaratie este foarte importanta pentru proiectul Nabucco, in conditiile in care Azerbaidjanul este considerat cel mai important potential furnizor.