Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Valoarea nominala a Timbrului Verde nu mai apare pe factura. Noua expeditie speologica romano-franceza in Laos

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Valoarea nominala a Timbrului Verde nu mai apare pe factura

Valoarea nominala a Timbrului Verde care apare pe factura la fiecare echipament electric sau electronic nu va mai fi vizibila. Masura intra in vigoare incepand cu data de 13 februarie, anunta Ecotic. Aceste costuri vor trebui inglobate in pretul de vanzare al echipamentului, fara a mai fi evidentiat separat pe factura. Producatorii au in continuare obligatia de a realiza raportari catre autoritatile in domeniu si catre organizatiile de preluare, dar si de a vira sumele pentru finantarea gestionarii Deseurilor din Echipamente Electrice si Electronice catre organizatiile colective sau de a organiza si finanta direct gestionarea acestora. Cea mai mare valoare a timbrului verde este pentru frigidere mari si congelatoare – in jur de 24 de lei, pentru masinile de spalat rufe, masinile de gatit si cuptoarele electrice valoarea se afla in jurul sumei de 10 lei, pentru un cuptor cu microunde sau un aparat de aer conditionat valoarea medie este de 5 lei, iar un telefon, fix sau mobil, are o valoare a timbrului verde in jur de 1 leu.

‘Cancerul’ din Delta Dunarii, reclamat la Bruxelles

Dupa ce Comisia Europeana a cerut Bucurestiului sa se ocupe de „aspectele necorespunzatoare ale protectiei mediului” din zona Sulinei, ecologistii cer si ei, la Bruxelles, atentie pentru problemele din Delta. Cu ocazia Zilei Internationale a Zonelor Umede, la initiativa europarlamentarului Daciana Sarbu, World Wide Fund for Nature si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Parlamentul European a gazduit o expozitie de fotografie. Evenimentul a fost un semnal de alarma asupra intarzierii lucrarilor de reconstructie ecologica, a pescuitului intensiv si a braconajului, precum si asupra dezvoltarii haotice a turismului. Delta Dunarii este cea mai mare zona umeda naturala a Europei si, totodata, cea mai bogata in biodiversitate. In prezent, mai bine de 50.000 de hectare – foste lacuri si canale desecate ce au fost date in concesiune – pot fi redate Deltei prin lucrari de reconstructie ecologica, sustin reprezentantii Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. Potrivit acestora, in ultimii 20 de ani, greselile precum – lucrarile de desecare si indiguire pentru practicarea agriculturii intensive, care au scos din circuitul natural 20% din zonele umede – nu au fost reparate. In acest context, provocarea majora in gestionarea acestei regiuni o reprezinta concilierea intereselor de conservare cu cele de dezvoltare economica.

Liberalizarea pretului la gaze – intre protectie sociala si efectul de domino

Comisia Europeana si Fondul Monetar International cer Romaniei liberalizarea pretului la gaze. Este un subiect care agita spiritele de cateva ori pe an, din 2007 incoace, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Mai ales la inceput de an, autoritatile romane anunta ca este timpul sa elaboreze un calendar al liberalizarii care sa fie prezentat institutiilor internationale. Insa, din motive sociale sau electorale, autoritatile romane au tot amanat intocmirea acestuia. Liberalizarea inseamna renuntarea la reglementarea tarifelor si alinierea pretului gazelor din productia interna cat mai aproape de nivelul celor din import. Liberalizarea totala ar aduce cresterea preturilor si pentru populatie, si pentru companii, dar surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro ca FMI ar fi propus o solutie care ar duce la mentinerea sau chiar scaderea preturilor pentru consumatorii casnici, scumpirile urmind a fi suportate doar de consumatorii industriali. Chiar si in acest scenariu, scumpirile s-ar reflecta in pretul produselor finale, cu impact evident asupra inflatiei. Aceasta tema a revenit iar in atentia publica, odata cu vizita delegatiei Fondului in tara. Iar povestea se repeta, Ministerul Economiei dand asigurari ca va fi facuta o analiza. Intre Romania si Comisia Europeana exista doar o intelegere verbala privind calendarul liberalizarii pietei gazelor ce trebuia facut pana la 1 ianuarie 2009. Lipsa unei clauze in Tratatul de Aderare face insa ca Bruxelles-ul sa nu aiba nici un instrument real de constringere a autoritatilor romane in acest sens. In acest moment, alinerea ar insemna aducerea pretului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cat este in prezent, mai aproape de nivelul de 380 de dolari/1.000 mc, cat costa gazele din import.

Noua expeditie speologica romano-franceza in Laos

Unsprezece speologi si scafandri francezi si romani au plecat in urma cu o saptamana in masivul Khammouane din Laos intr-o noua explorare speologica. Ei vor explora si jonctiona in premiera mari sisteme carstice subterane folosind tehnicile de scufundare speologica. Expeditia are si o componenta umanitara. ¬Vom contribui cu resurse financiare si materiale la dotarea unei scoli dintr-un sat din Laos. Aceasta actiune vine in continuarea ajutoarelor oferite in anii 2008 si 2010 in alte sate laosiene”, a declarat liderul echipei romanesti, Tudor Marin. Speologii vor continua explorarea mai multor pesteri din zona.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro