AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Mugur Isarescu: Dezbaterile pe tema inflatiei au fost vulgarizate. E nevoie de dezbateri tehnice. FMI revizuieste in crestere, la 3,9%, estimarile privind cresterea economica mondiala
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: Dezbaterile pe tema inflatiei au fost vulgarizate. E nevoie de dezbateri tehnice
„Dezbaterile pe tema inflatiei au fost vulgarizate. Este nevoie de dezbateri tehnice” pe acest subiect, a declarat guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. „Noi am interzis fumatul in BNR, dupa ce am vazut ce ne-a facut tutunul cu tinta de inflatie. Se fumeaza doar in afara Bancii”, a glumit guvernatorul. Isarescu a admis ca dezbaterile pe tema inflatiei sunt uneori vulgarizate in media. „Stim care este riscul major al acestor vulgarizari. Atunci cand o idee este deformata, ea poate deveni periculoasa si cu greu poate fi extrasa din constiinta publica”, a explicat seful Bancii Centrale. „Cand ma uit la datele legate de inflatie, imi dau seama ca romanul fumeaza mult, vorbeste la telefon mult, are probleme cu canalizarea si sufera de boli costisitoare”, a adaugat si consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, in cadrul unei conferinte sustinute la sediul Bancii Nationale.
FMI revizuieste in crestere, la 3,9%, estimarile privind cresterea economica mondiala
Fondul Monetar International a majorat previziunea privind cresterea economica mondiala in 2010 – la 3,9%. Estimarea anterioara, din luna octombrie, era de 3,1%. Oficialii FMI au avertizat insa ca numeroase riscuri ameninta inca economica mondiala, iar pericolul principal este cresterea datoriei statelor. Previziunea a fost majorata sensibil in cazul Statelor Unite, la 2,7%, fata de 1,5% in octombrie, si Chinei, la 10%, fata de 9% initial. Fondul Monetar International a anuntat ca aceasta crestere economica ramane dependenta de sustinerea acordata de guverne in tarile dezvoltate. „Nu discernem inca semne de soliditate la cererea privata autonoma, in aproape toate economiile avansate”, argumenteaza Fondul. Printre factorii care ar putea frana relansarea economica in economiile avansate sunt nivelul somajului, existenta unor sisteme financiare care nu s-au restabilit complet si, in anumite tari, fragilitatea bilanturilor gospodariilor.
Grecia a obtinut 8 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni cu randament ridicat
Grecia a vandut obligatiuni in valoare de 8 miliarde euro, la randamente foarte mari, pentru a asigura succesul primei emisiuni de titluri de stat de la retrogradarea ratingurilor. Obligatiunile cu scadenta la cinci ani au un randament de 6,2 procente, au anuntat autoritatile din Grecia. Cererea a fost de 25 miliarde euro, dupa ce a oferit un randament cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul alocat acestui tip de obligatiuni. Guvernul incearca sa reduca un deficit bugetar de 12,7% din Produsul Intern Brut si trebuie sa vanda titluri de stat in valoare de 53 miliarde euro; adica echivalentul a 20% din PIB. Ratingurile Greciei au fost coborate luna trecuta de Standard & Poor’s, Moody’s si Fitch Ratings.
OFICIAL: Saab va fi vanduta catre compania olandeza Spyker
Este oficial: Saab va fi vanduta catre compania olandeza Spyker. General Motors a ajuns la o intelegere cu olandezii pentru a vinde marca suedeza Saab, au anuntat cele doua companii. Intelegerea prevede formarea unei noi companii, Saab Spyker, care sa continue traditia brand-ului suedez. Actiunile Spyker au fost retrase de la tranzactionare marti la bursa din Amsterdam, in anticiparea anuntului. Tranzactia ar trebui sa fie perfectata la mijlocul lunii februarie, iar guvernul suedez analizeaza cererea Saab care vrea ca statul sa garanteze un imprumut de 400 milioane euro de la Banca Europeana pentru Investitii. Spyker Cars produce anual intre 30 si 50 de masini sport la comanda, pretul uneia fiind de circa un sfert de milion de dolari. Compania are 110 angajati, de 30 de ori mai putini decat Saab.