Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: FMI: Vom veni in Romania când autoritatile vor fi pregatite. Presedintele BCR: Creditele in lei se vor ieftini, cele in euro s-ar putea scumpi

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI: Vom veni in Romania când autoritatile vor fi pregatite

Romania a intrat in criza din cauza unor vulnerabilitati care puteau fi observate din 2008, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, referindu-se la deficitul de cont curent, datoria publica, dar si alte dezechilibre. Reprezentantul FMI a mai explicat ca exista patru piloni pe care strategia de iesire din criza trebuie sa se bazeze: initiativa de coordonare a Bancii Centrale Europene, cateva masuri fiscale care sa asigure sustenabilitatea si predictibilitatea, o politica monetara care sa asigure stabilitatea preturilor si o politica fiscala restrictiva.

Fondul Monetar Internaţional nu a fixat o dată pentru o nouă misiune la Bucureşti, dar este gata să trimită oficialii atunci când şi autorităţile locale vor fi pregătite, a mai spus Tony Lybek.

Afacerile si productia industriala au crescut in octombrie

Productia industriala a crescut in luna octombrie cu 3,6% fata de luna precedenta, datorita avansului din toate sectoarele industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Totodata, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 0,5%, sustinuta de cresterea din industria prelucratoare. Comparativ cu luna anterioara, productia industriala a crescut in octombrie cu 3,6%, in urma avansului cu 7,1% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in vreme ce productia din industria prelucratoare si din industria extractiva s-a majorat cu 3,2%, respectiv 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+6,5%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetica (+3,4%), industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 3%.

Presedintele BCR: Creditele in lei se vor ieftini, cele in euro s-ar putea scumpi

Creditele de consum pentru persoanele fizice ar putea scadea iar cele pentru companii ar putea creste, mai ales in cazul celor cu destinatia investitii, declara preşedintele BCR, Dominic Bruynseels. Potrivit acestuia, in ansamblu cresterea creditului va fi in 2010 de o singura cifra, situatie cu care „ar trebui sa ne obisnuim”. Bruynseels a declarat ca anul viitor, o masura economica utila ar fi extinderea programului Prima Casă şi în cazul apartamentelor nefinalizate. Presedintele BCR estimeaza pentru 2010 dobanzi mai mici la lei si mai mari la euro.

Criza a redus de sase ori profiturile sistemului bancar din Romania

Profitul net al sistemului bancar local se va situa in acest an la cel mult 200 milioane euro, fata de 1,2 miliarde euro cat se inregistra anul trecut, declara Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD.

Potrivit lui Bunescu, acest nivel al profitului net este mic, comparativ cu volumul activelor şi pasivelor bancare (82 miliarde euro), dar acţionariatul strain a continuat sa investeasca in bancile pe care le opereaza in Romania.

Agentia europeana de reglementare din domeniul energiei va avea sediul la Ljubljana

Statele membre ale Uniunii Europene au decis ca sediul noii Agentii pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei sa fie la Ljubljana, in Slovenia. Decizia a fost luata de ministrii europeni ai energiei, reuniti la Bruxelles.

Pentru gazduirea agentiei au candidat trei state: Slovenia, Romania si Slovacia. Slovenia a fost declarata favorita inca din iunie, primind sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia avea opt sustinatori, iar Romania doar sapte.

ARHIVĂ COMENTARII
Ismail Paine de circ • 2022-12-19 20:15:21
o fi Austria de vina?
0 18
Sar Castic • 2022-12-19 20:21:45
Si ei vor Schengen... LOL!
0 14
gmb72 • 2022-12-19 20:56:24
Pai cum sa nu vrea ?!? Nu-ti dai seama ca pretul unui pasaport/CI romanesc, cu Romania in spatiul Schengen, va fi de cel putin 3-4 ori mai mare decat pana acum ?! Primul pas, ala de la pasapoarte va face cerere de reincadrare. Ca doar nefiind condamnat, e nevinovat, nu-i asa ?
0 11
AliKimiku • 2022-12-19 20:25:43
Pai sa se duca CCR-ul si sa argumenteze la JAI cum e cu Schengenul! Se pare ca oamenii lui Voiculescu(Felix) au pus mana pe Justitie! Deja incepem sa ii regretam pe aia ai lui Ilici!
1 12
gmb72 • 2022-12-19 20:38:20
Pai sa-i si reincadreze, doar sunt nevinovati in lipsa unei condamnari, sa nu care cumva sa-i prinda intrarea in Schengen fara loc de munca! E aproape un an de la decizia CCR privind neconstitutionalitatea doar a catorva articole din Codul Penal. Incompetentii din șParlament puteau sa corecteze acele prevederi de vreo 5 ori pana acum, ce asteapta ?!? Sa scape de dosare toti nenorocitii care au devalizat tara ?! Probabil vor sa-i readuca la partide, ca deh, banii lor vor fi buni in campanii de prostire a celor catorva care mai ies la vot. Plus ca mai lovim putin in justitie, in CCR, ca populimea nu intelege ca justitia functioneaza DUPA LEGILE votate (sau nu !!) de șParlament = partide.
0 10
sancho • 2022-12-19 20:43:53
De fapt e vorba despre gruparea de tip mafiot care a pus ghearele pe justitia din Romania. Nu exista o altă explicație...
0 12
gmb72 • 2022-12-19 21:05:55
Iar acea grupare poarta un nume foarte simplu: Parlamentul Romaniei, care de peste 8 luni, nu catadicseste sa modifice cateva articole din Codul Penal despre care CCR a decis ca-s neconstitutionale. Si retine ca CCR nu decide de capul ei ci doar cand e sesizata ! In peste 8 luni, șParlamentul nu a fost in stare sa elaboreze si sa adopte o lege care ar incapea pe o pagina A4 !!! Justitia e obligata sa judece DOAR IN BAZA LEGII. Iar daca legile sunt strambe, justitia judeca stramb. Dar NU JUSTITIA face legile, ci cei care-si zic pompos "for legislativ" dar nu numai ca nu mai sunt in stare sa faca vreo lege, nici macar nu-s capabili sa modifice intr-un mod functional, OUG-urile !!!
0 7
cris333 • 2022-12-19 21:42:43
Justitia romana e de mult luata de PSD, cine isi aminteste cum Hotnews avea listate dosare cu hoti PSD, care asteptau intre 8 si 13 ani o solutionare pana s-au prescris. Marea problema a romanilor e ca uita usor cine si cat de mult a furat in cei 30 de ani si cum au scapat fara macar 1 zi de inchisoare doar prin prescriere.
0 7
nick24 • 2022-12-20 05:48:41
Și au rămas si cu banii sau bunurile furate sau primite șpagă!
0 2
tudorr • 2022-12-19 20:54:43
Excelent USL! +70% din voturi le iau astia, MI NU NAT!
0 7
[deleted] • 2022-12-19 21:22:57
Acest comentariu a fost șters.
0 12
nick24 • 2022-12-19 22:34:46
Justitia, magistratii plătiți cu niște salarii supradimensionate pt România și cu pensii speciale mai mari ca salariile lor brute, totuși sunt corupți și au rezultate zero!
0 8
Ibit • 2022-12-20 10:49:30
Procurorii si judecatorii care au " conlucrat " la prelungirea procesului pana la prescriere ar trebui sa fie ei bagati in puscarie .
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro