Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății să preia de la Unifarm ventilatoarele și concentratoarele de oxigen care zac nefolosite în depozite – decizie CNSU

HotNews.ro
Pandemia de COVID-19, Foto: Wavebreak / Profimedia Images
Pandemia de COVID-19, Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență a decis vineri abilitarea Ministerului Sănătății de a transfera urgent, pentru a putea fi folosite în spitale, 396 de ventilatoare fixe și mobile și 20 de concentratoare de oxigen. Hotărârea vine la o zi după ce Unifarm a atras atenția că, în plin val 4 al pandemiei, în care spitalele sunt sufocate de pacienți cu COVID, 390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei achiziționate în criza COVID sunt blocate în depozitele companiei de stat.

HOTĂRÂREA CNSU:

  • Art.1 – (1) Se abilitează Ministerul Sănătății, în calitatea de autoritate publică prin care statul își exercită drepturile și obligațiile decurgând din calitatea de acționar unic al C.N. Unifarm S.A, să dispună măsurile necesare pentru transmiterea în folosință gratuită, de urgență, a unui număr de 396 ventilatoare fixe și mobile și 20 de concentratoare către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
  • (2) Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia temporar în folosință gratuită, la stocurile de urgență medicală, echipamentele medicale prevăzute la alin. (1) și asigură distribuirea acestora către unitățile sanitare în funcție de nevoile identificate.
  • (3) Echipamentele medicale prevăzute la alin. (1) vor fi transferate ulterior, în condițiile legii, în proprietatea Departamentului pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la stocurile de urgență medicală.
  • Art.2 – Remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale echipamentelor medicale prevăzute la art. , va fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare.
  • Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență pentru punere în aplicare și spre informare tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Unifarm a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că conducerea interimară a companiei, numită în 30 iulie, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului în valoare de 650 de milioane de lei achiziționat în pandemie.

Astfel, în depozitele Unifarm zac nefolosite, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale.

  • „Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.
  • Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice”, a transmis conducerea companiei.

Aceasta mai susține că a inițiat discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență, cu care ar fi agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de Unifarm către DSU.

  • „În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.
  • Situația a fost expusă, în cadrul mai multor audiențe și corespondențe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluții: Ministerul Sănătății, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU.
  • Conducerea interimară a companiei solicită din partea tuturor instituțiilor implicate o mobilizare urgentă și coerentă pentru ca stocul UNIFARM de echipamente și materiale necesare combaterii pandemiei COVID-19 să ajungă în sistemul sanitar cât mai repede”, mai transmite compania.

Cu spitalele sufocate și fără locuri la ATI, România a activat în aceste zile Mecanismul European de Protecție Civilă, astfel că a primit din Polonia 50 de concentratoare de oxigen pentru spitalul modular de la Lețcani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro