Sari direct la conținut

Spitalul modular COVID de la Lețcani, care a costat peste 13 milioane de euro, nu se mai redeschide azi, cum se anunțase / Șeful UPU Iași: "Noi, în acest moment, facem medicină de dezastru“

HotNews.ro
Spitalul mobil Iași- Terapie intensivă, Foto: CJ Iași
Spitalul mobil Iași- Terapie intensivă, Foto: CJ Iași

Spitalul modular pentru COVID de la Lețcani (Iași), care a costat peste 13 milioane de euro și stă închis de mai bine de opt luni, urma să fie redeschis marți, însă redeschiderea se amână din nou pentru că instalația de oxigen nu funcționează. Asta, în timp ce spitalele COVID din Iași bat un nou record, nemaiavând liber niciun loc, scrie Ziarul de Iași. „Noi, în acest moment, facem medicină de dezastru“, spune medicul Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Deschiderea spitalului modular de la Lețcani – anunțată pentru marți de către șeful DSU, Raed Arafat – va fi întârziată din cauza lipsei unei soluții pentru oxigen, a declarat directorul DSP Iași, Vasile Cepoi.

  • „La unitatea de la Lețcani se fac în continuare eforturi pt a fi deschisă. Problema este că nu avem o soluție alternativă pentru oxigen, deoarece nu a fost instalat încă stocatorul de oxigen.
  • Iar o soluție cu tuburi nu este posibilă pentru că nu sunt suficiente tuburi, dat fiind consumul imens de oxigen în toate spitalele care tratează pacienți COVID.
  • În funcție de viteza cu care firma va instala stocatorul vom avea și o altă alternativă pentru terapie cu oxigen și se vor putea interna primii pacienți”, a spus Cepoi, citat de Digi 24.

Potrivit acestuia, toate locurile ATI COVID erau ocupate: „Erau și locuri suplimentare pe tărgi, deci pacienți care stăteau în ATI pe tărgi, peste numărul de locuri normal care există în secție. La unitatea de primire urgențe, de asemenea, toate locurile cu oxigen sunt ocupate”.

Pentru început, la Spitalul Mobil de la Leţcani ar urma să existe un salon de 6 paturi în care să fie aduşi pacienţi în stare gravă. Pentru punerea în funcţiune a spitalului mobil este nevoie de 60 de asistenţi medicali şi 18 medici.

„Noi, în acest moment, facem medicină de dezastru”

Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon“ este asediată efectiv de pacienţii COVID-19, scrieZiarul de Iași. Număr record: 44 de persoane care se luptă să învingă boala, dintre care 43 nevaccinate. La spitalele COVID şi suport COVID nu mai încape niciun deget de bolnav, iar ambulanţele sunt doar staţii temporare externe de ATI ale unităţilor medicale.

În tot acest timp, la celălalt capăt al oraşului, la Lețcani, departe de cei care mor prin triaje sau UPU, sau chiar acasă, un spital „ţiplă“ zace tot cu lacătul pe el.

Luni, s-a înregistrat un număr record de bolnavi pentru toată perioada pandemiei la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“. 11 pacienţi pe ventilator şi 33 pe oxigen făceau ca activitatea de la UPU să fie complet blocată. În triaj, alte persoane disperate, gâfâind şi sperând la o gură de oxigen, aşteptau rezultatul testelor, conform Ziarului de Iași.

  • „Noi, în acest moment, facem medicină de dezastru. Nu trebuie să fie vreun cutremur, vreun cataclism ca să facem mediciană de dezastru. Ceea ce este acum aceasta este“, spune prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Spitalul Mobil de la Leţcani a fost cumpărat anul trecut şi a fost dat spre folosinţă la începutul lunii septembrie 2020, pe perioada pandemiei de Covid-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Unitatea sanitară mobilă a devenit operaţională de la mijlocul lunii octombrie 2020 şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021. Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro