Marcel Ciolacu: Dacă PNL se supără că n-are premier, este o abordare greșită / Îmi depun mandatul dacă PNL iese de la guvernare
Marcel Ciolacu a afirmat miercuri seară că, dacă PNL va ieși de la guvernare, el își va depune mandatul de premier. El a adăugat totuși că, în baza discuțiilor avute cu liderul PNL Nicolae Ciucă, „un astfel de scenariu este exclus”. Șeful PSD le-a transmis totodată colegilor liberali de Coaliție că „este o abordare greșită” să se supere că nu pot impune „prim-miniștri sau anumite decizii”.
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a fost întrebat miercuri seară, la Roma, unde se află într-o vizită de lucru, cum comentează faptul că unii liberali au vorbit despre ruperea Coaliției și ieşirea PNL de la guvernare şi dacă este dispus să conducă un guvern minoritar. Ce a răspuns Ciolacu:
- „Cred că cel puţin eu şi colegii mei din PSD am arătat că prioritatea noastră e România. Cel mai bine pentru mine şi colegii mei ar fi fost să nu intrăm la guvernare şi să nu facem această coaliţie. În acest moment cred că ori am fi avut alegeri anticipate, când eram în pragul unei crize sociale, ori PSD ar fi avut cu 5 în faţă la alegeri. Dar am hotărât, într-un moment dificil, că este bine să ne implicăm şi să nu lăsăm România să se ducă într-o direcţie total, total greşită”.
- (Întrebat dacă este dispus să conducă un guvern minoritar) „Este exclus acest lucru”.
- „Dacă este o decizie politică a partenerilor de Coaliție să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul președinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru”.
- „Eu am intrat în acest proiect după o discuție inclusiv cu președintele României, că vom duce această coaliție și această guvernare cel puțin până în anul 2024”.
- „Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de trei ani și jumătate, având un scor electoral de 20% și ni se pare normal să avem în continuare prim-miniștri sau anumite decizii, cred că este o abordare greșită”.
- „Dar din discuțiile mele cu domnul președinte Nicolae Ciucă – și spre să nu-l deranjeze pe dl Ciucă – este exclus un astfel de scenariu”.
- „Eu ca prim-ministru nu am văzut un calendar coerent pentru toate alegerile din acest an. Când va exista acest calendar, atunci vom sta de vorbă și vom face anumite modificări”.
Ciolacu vrea un calendar al alegerilor stabilit pe întreg anul electoral
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă varianta comasării alegerilor mai este de actualitate, în condiţiile în care în Coaliţie nu s-a ajuns la un consens pe acest subiect.
- „Nu este pentru prima oară când o spun, o spun şi în seara aceasta: în momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem şi comasare”.
- „Nu aş duce discuţiile în zona de negocieri politice. Eu îmi doresc ca şi prim-ministru să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pentru tot anul electoral. Nu pe bucăţi, nu facem acum o comasare, pe urmă ne mai gândim cum facem abordarea alegerilor”.
- „Am intrat într-un joc de românii nu mai înţeleg nimic, că tot vorbim de comasări, nu luăm decizii în timp real. Nu le-am explicat în fapt, care sunt plusurile şi minusurile. Şi atunci avem toate aceste discuţii interminabile. Eu, dacă aş fi alegător, chiar m-ar deranja”.
- „În acest moment avem un calendar. Eu nu voi schimba calendarul electoral decât pentru întreg anul”.
- „Românii, Guvernul şi Autoritatea Electorală au un calendar al alegerilor, cel existent: pe 9 iunie europarlamentarele, pe 29 septembrie localele, ultima duminică din noiembrie turul unu la prezidenţiale, ultima sâmbătă din noiembrie, pe data de 30, că nu se poate 1 decembrie, alegeri generale (parlamentare), şi prima duminică din decembrie, pe 8 decembrie, turul doi la prezidenţiale. Aşa este legea în acest moment şi aşa este calendarul conform legii”.
Amintim că liderii PSD și PNL nu au ajuns, luni, la un consens în ceea ce privește stabilirea calendarului pentru alegerile electorale din 2024. La masa negocierilor, PSD solicită un acord și o decizie pe toate cele patru tipuri de alegeri și împărțirea tuturor candidaturilor în Coaliție. Mărul discordiei care blochează discuțiile este de fapt candidatura la alegerile prezidențiale.
PSD îl dorește Marcel Ciolacu drept candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale din decembrie, în timp ce liberalii vor să fie Nicolae Ciucă. În acest context, există foarte mari șanse ca alegerile locale să nu fie comasate cu cele europarlamentare și toate scrutinele să se desfășoare la termen. O nouă întâlnire a Coaliției ar urma să aibă loc vineri, 16 februarie.
Apoi, marți seară, liderii PNL au decis în ședința Biroului Politic să-și mențină decizia de a nu ceda în fața PSD pentru susținerea unui candidat la alegerile prezidențiale. Cu această decizie, conducerea PNL va merge la ședința Coaliției programată vineri, 16 februarie. În spatele ușilor închise s-a discutat pentru prima oară despre posibilitatea ruperii alianței cu PSD și ieșirea de la guvernare, au declarat surse liberale pentru HotNews.ro.
Pe același subiect: