Sari direct la conținut

Rezultate finale Evaluarea Națională 2024. Notele după contestații au fost publicate pe edu.ro

HotNews.ro
Elevi la examen, Foto: Inquam Photos / George Calin
Elevi la examen, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Educației a publicat astăzi pe site-ul evaluare.edu.ro notele finale după contestații la Evaluarea Națională 2024. Aproape 40.000 de elevi nu au reușit să ia media 5 la examenul de Evaluare Națională din acest an. Numărul contestațiilor este și el foarte mare.

Elevii de clasa a VIII-a care au contestat notele primite la Evaluarea Națională 2024 și-au aflat astăzi rezultatele finale la examenul de Capacitate. Ministerul Educației a publicat pe site-ul evaluare.edu.ro notele și mediile finale după contestații în prima parte a zilei.

Număr foarte mare de contestații la Evaluarea Națională 2024

Potrivit edupedu.ro, în acest an s-a înregistrat un număr record de contestații: peste 27.600 de contestații au fost depuse la Limba română, Matematică și Limba maternă de la Evaluarea Națională 2024. Informațiile au fost furnizate de Ministerul Educației. Cele mai multe contestații se înregistrează la Limba și literatura română.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024 înainte de contestații

Anul acesta la Evaluarea Națională 2024 aproape 40 de mii de elevi nu au reușit să ia media 5, potrivit rezultatelor înainte de contestații. Procentul este mai mare față de cel de anul trecut. Medii peste 5 au luat anul acesta 74,4% dintre elevii înscriși, față de 76,2 anul trecut, potrivit Edupedu.ro.

Potrivit rezultatelor la evaluarea națională 2024 publicate săptămâna trecută de Minister, 77,6% dintre candidaţi au luat note peste 5 la proba de limba română şi 68,7% au luat note peste 5 la matematică, scrie Agepres.

„La limba română, 77,6% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste 5, faţă de 73,98% la simulare, procentul este aşadar în creştere. La matematică, 68,7% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste 5, faţă de 42,37% la simulare. Avem, aşadar, tot creştere, de peste 26%. În ceea ce priveşte notele de 10 la limba română, 407 candidaţi au obţinut nota 10, la matematică 1.060 de candidaţi au obţinut nota 10, iar candidaţi care au obţinut nota 10 atât la limba română, cât şi la matematică avem 65 la nivelul întregii ţări. Între copiii care au obţinut medii între 5 şi 10, cel mai mare procent se situează în intervalul de medii 7,80 şi 8,99, puţin peste 33% dintre copii s-au situat în acest interval de medii”, a spus Deca într-o conferinţă de presă susținută săptămâna trecută.

Ce au avut de rezolvat elevii la limba română la Evaluarea Națională 2024

La primul subiect elevii au primit două texte, având de rezolvat mai multe cerințe. Primul text a fost din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.

La punctul 1, elevii au avut de scris doi termeni care să facă parte din câmpul lexical al naturii.

La exercițiile 2-5 elevii au avut de rezolvat exercițiile valorificând informațiile din cele două texte primite.

La exercițiul șase, candidaților li s-a cerut să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, iar la șapte elevii au trebuit să prezinte un element comun al celor două texte primite.

La subiectul al doilea la Evaluarea Națională 2024 la Română, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

La exercițiul opt elevii au fost întrebați dacă ei consideră că este plăcut să își petreacă vacanțele în compania prietenilor. Răspunsul trebuia motivat cu secvențe din textul 2.

La exercițiul nouă elevilor li s-a cerut să asocieze textul „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, prezentând o valoare comună.

La partea B a subiectului I elevilor li s-a cerut la exercițiilor 1-4 să aleagă forma corectă a cuvintelor primite.
La exercițiul 5 elevii au avut de găsit, dintr-o secvență dată, trei verbe la moduri diferite, pe care să le precizeze.

La exercițiul șase candidaților li s-a cerut să scrie un enunț asertiv în care verbul „a avea” să fie atribuit și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement expozițional.

La exercițiul șapte candidaților li s-a cerut să identifice propozițiile subordonate dintr-o frază dată, iar la opt elevii au trebuit să identifice forma corectă a unor cuvinte.

Ce au avut de rezolvat elevii la Matematică la Evaluarea Națională 2024

La exercițiul 1, elevii au avut de rezolvat un calcul cu o adunare și o împărțire. La exercițiul 2, elevii au avut de aflat suma cu care un produs este redus de la prețul inițial cu 20%. Exercițiile 3 și 4 au fost cerințe legate de numere reale și mulțimi.

Subiectul al II-lea a fost compus cu primele trei exerciții legate de geometrie. La exercițiul 1 elevii au avut de calculat lungimea unui segment, la 2 și 3 să afle măsura unui unghi.

La exercițiul 4, elevii au fost nevoiți să calculeze aria unui paralelogram. Și exercițiile 5 și 6 au fost tot de geometrie, în care elevii au trebuit să calculeze lungimea coardei BC din figura dată și la exercițiul 6 să afle unghiul a două drepte.

La subiectul al III-lea, elevii au avut de rezolvat exerciții prin care să determine numere întregi, exerciții cu funcții, dar și să determine distanța dintre două puncte.

Peste 150.000 de candidați prezenți la Evaluarea națională 2024

Potrivit ministrului, au fost prezenţi la Evaluarea naţională aproape 153.000 de candidaţi la fiecare dintre probele de limbă română şi matematică şi peste 8.300 de candidaţi la limba maternă.

Cea mai ridicată prezenţă s-a înregistrat în Bucureşti și judeţele Neamţ, Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Gorj – peste 98%, iar cea mai scăzută – în judeţele Teleorman, Brăila, Olt, Satu Mare şi Bihor, cu o rată de prezenţă între 89,3% şi 91,4%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro