Piscine curate fără clor? HydroSpa elimină substanțele chimice din întreținerea piscinelor
Iritații, mâncărimi, miros înțepător de clor agresiv, păr deteriorat, plus stresul de a folosi și depozita substanțe chimice – probleme familiare pentru oricine are o piscină. Pe cât de moderne în design, pe atât de învechite sunt metodele de dezinfectare cu clor folosite pentru a întreține piscinele.
HydroSpa.ro, unul dintre magazinele principale de echipamente și accesorii pentru piscine, promovează o schimbare în piscinele din România, prin metode moderne precum ionizarea, sterilizarea prin raze UV și hidroliza (clorinarea cu sare) care oferă o apă mult mai moale și mai confortabilă, fără clor.
Compania folosește de peste 7 ani aceste trei metode, care se pot monta pe orice tip de piscină, indiferent de tipul de construcție, fie că este din beton, polistiren sau oțel. Investiția inițială în instalarea lor se amortizează în 2-4 ani.
Am discutat cu Răzvan Olaru, inginer la HydroSpa.ro, cu peste 15 ani de experiență, care a explicat cum funcționează fiecare din cele 3 sisteme, pentru ce fel de piscine sunt recomandate, care sunt costurile și cât de ușoară este instalarea lor:
1. Hidroliza sau clorinarea cu sare
Acest tratament este 100% natural și ieftin – procesul utilizează doar apă și sare, fără a folosi substanțe chimice agresive. Hidroliza descompune moleculele de apă (H2O) în radicali hidroxil (OH) și oxigen (O2), care sunt agenți oxidanți puternici. Clorinarea cu sare utilizează un electrolizator montat la sistemul de filtrare care transformă sarea (NaCl) în clor natural și alți oxidanți.
Pentru că acest proces elimină toate chimicalele din ecuație, dispare mirosul tipic de clor.
Hidroliza este eficientă împotriva unui spectru larg de bacterii și alge. Și cel mai important: poți uita de alergiile la clor pentru că sarea are rol de înlocuitor.
În plus, întreținerea este simplă, deoarece dozajul inițial de sare de 1-4 kilograme per metru cub de apă este suficient pentru întregul sezon. Sarea este mult mai ieftină decât clorul, iar singurele costuri de întreținere sunt legate de monitorizarea și ajustarea pH-ului, ceea ce necesită produse ieftine și ușor de găsit.
Singurul dezavantaj este că apa va fi ușor sărată, dar mult mai plăcută pentru înot. Trebuie să monitorizezi nivelul pH-ului regulat, pentru a asigura eficiența dezinfectării.
Hidroliza este ideală pentru piscinele rezidențiale și comerciale medii și mari, cu utilizare moderată, unde proprietarii doresc o alternativă ecologică la clor, care este relativ ușor de întreținut și convenabilă. Datorită naturii sale foarte blânde, această metodă este ideală pentru utilizatori cu sensibilități ale pielii și pentru copii.
Un sistem de hidroliză începe de la 8000 lei si poate fi integrat în orice tip de piscină. Investiția inițială se amortizează în ~4 ani.
2. Ionizarea cupru-argint
Ionizarea cupru-argint este un proces de dezinfecție la fel de natural și prietenos cu sănătatea precum hidroliza cu sare.
Procesul se realizează cu ajutorul unui ionizator montat la sistemul de filtrare, între pompă și filtrul cu nisip. Acest ionizator conține electrozi de cupru argint, care sunt supuși unui curent de joasă tensiune. În momentul în care intră în contact cu apa, se produc ioni de cupru (care au rol fungicid și algicid) și de argint (care au rol de dezinfectanți).
Practic, ionizarea îndeplinește aceleași funcții dezinfectante ale clorului, doar că printr-un proces mai puțin invaziv și mult mai prietenos cu sănătatea.
Sistemele de ionizare necesită foarte puține ajustări chimice și sunt cel mai ușor de întreținut. Nu va trebui să monitorizezi pH-ul apei, întrucât acest proces nu impactează echilibrul apei – ionii sunt neutri din punct de vedere al pH-ului. Mai mult decât atât, acest proces de electroliză funcționează chiar și la un nivel ridicat de pH. Nivelurile de ioni trebuie monitorizate periodic pentru a asigura eficiența sistemului.
Un sistem de ionizare pornește de la 7000 lei și poate fi integrat în orice tip de piscină.
Ca și în cazul hidrolizei cu sare, investiția se amortizează în timp, de obicei în 2-3 ani, din simplul motiv că nu mai este nevoie de alte soluții sau de reparații cauzate de folosirea clorului.
Ionizarea cu cupru-argint este recomandată pentru o piscină folosită intens, datorită eficienței sale ridicate în dezinfectarea apei și a capacității de a menține un mediu sănătos cu un nivel de întreținere redus.
3. Sterilizarea apei prin raze UV
A treia metodă alternativă de dezinfectare a apei este sterilizarea prin raze UV, pentru care vei avea nevoie de un aparat care generează raze ultraviolete de tip C. Razele distrug foarte eficient microorganismele, germenii, ciupercile, mucegaiul prin intermediul unor lămpi cu vapori de mercur plasate într-un dispozitiv de cuarț. Nici sistemul prin raze UV nu adaugă substanțe chimice în apă, eliminând riscul de iritații sau mirosuri neplăcute.
Tratamentul UV nu afectează pH-ul apei și nu are nevoie de eforturi constante de supraveghere. Lămpile UV trebuie înlocuite anual, iar costurile de înlocuire sunt în general rezonabile.
Razele UV sunt foarte eficiente în piscinele interioare, unde apa este clară și bine filtrată, mai ferită de praful de afară. Dacă dorești o întreținere redusă, sistemele de ionizare și sterilizare prin raze UV pot fi foarte potrivite.
Un sistem de tratare a apei prin sterilizare UV pornește de la 3900 lei și sistemul poate fi integrat în orice tip de piscină.
De asemenea, sterilizarea prin UV este potrivită pentru piscine de dimensiuni mici și medii, unde ne dorim o dezinfectare eficientă fără utilizarea chimicalelor. Este perfectă pentru utilizatori care sunt foarte sensibili la substanțele chimice din apă.
Pe lângă metodele moderne de dezinfectare a apei, roboții de curățare contribuie esențial la menținerea piscinei curate. Utilizând aceste dispozitive automate, elimini murdăria și resturile de pe fundul și pereții piscinei, completând perfect metodele de dezinfectare ecologice.
Folosite împreună, metodele de dezinfectare fără clor și roboții de curățare automată transformă întreținerea piscinei, pentru că elimină nevoia de a mai interveni manual, și asigură o apă perfect curată și sigură.
De ce fără clor în piscină?
Pe lângă faptul că piscinele fără clor sunt mult mai plăcute, confortabile și sigure pentru utilizatori, ele reduc aproape complet consumul de substanțe chimice. „Faci economie la costurile permanente cu clorul, dar nu numai. Sunt mai bune pentru mediul înconjurător, dar înainte de toate, sunt mai bune pentru cei care folosesc piscina”, explică Răzvan.
Metodele alternative de dezinfecție a apei folosesc procese naturale care sterilizează apa ecologic, eliminând problemele asociate cu clorul (iritații, miros înțepător, păr deteriorat, alergii). În plus, oferă și o experiență de înot mult mai plăcută și sigură. “Apa devine mult mai moale și mai confortabilă pentru piele – o experiență nouă la piscină.” ne-a spus Răzvan.
De ce se mai folosește clorul?
Răzvan explică: „Clorul este o substanță ieftină. În prezent este cea mai populară metodă pentru tratarea apei din piscină datorită costului redus, faptului că se găsește ușor și eficienței în dezinfectare. Și noi, la HydroSpa, comercializăm produse cu clor pentru piscine.
Chiar și așa, este în regulă dacă intenționezi să rămâi la metoda clasică de tratare atât timp cât respecți dozele recomandate și toate bunele practici ale dezinfectării bazate pe clor. Dar dacă te-ai săturat de mirosul neplăcut și de efectele asupra sănătății, sau ai copii pe care vrei să-i protejezi de iritații, are sens să faci o investiție în una din cele 3 metode alternative de dezinfecție.”
Deși clorul este ieftin inițial, el conține un stabilizator numit acid cianuric. Acidul cianuric protejează clorul de descompunerea rapidă sub acțiunea luminii soarelui, dar se acumulează în apă și nu poate fi îndepărtat decât prin golirea parțială a piscinei și adăugarea de apă nouă, ceea ce duce la costuri suplimentare și timp în care piscina nu poate fi folosită.
“Când concentrația de acid cianuric este prea mare, clorul activ nu mai funcționează. În loc să fie eficient în dezinfectarea apei, clorul devine inactiv, ceea ce face ca bacteriile și algele să prolifereze. Sau va fi necesar să adaugi mai mult clor pentru a echilibra acidul cianuric. Acest lucru complică gestionarea chimicalelor și duce la o apă tulbure, cu o calitatea a apei din piscină deteriorată, în care mirosul neplăcut se intensifică și riscul de infecții bacteriene crește” a explicat Răzvan.
Problemele cu folosirea clorului
Principala problemă este că se fac greșeli în dozare, fie din erori umane, fie din dorința de a steriliza complet apa.
Deși clorul este eficient în dezinfectarea apei și combaterea microorganismelor, dozele incorecte pot cauza probleme de sănătate precum probleme gastrointestinale, greață, vărsături și diaree, iritații ale mucoaselor nasului și gâtului, iritații ale pielii, uscăciune și mâncărimi, inhalarea vaporilor de clor care poate irita căile respiratorii și agrava simptomele astmului, deteriorarea părului, făcându-l uscat și casant, și decolorarea părului vopsit. În cazuri severe, expunerea prelungită poate duce la conjunctivită.
„Clorul este dăunător și pentru noi, dar și pentru echipamentele piscinei – căptușelile, filtrele și alte componente din metal sau plastic se strică mult mai rapid într-o piscină în care se folosește clor”, explică specialistul de la HydroSpa.ro.
În plus, depozitarea și manipularea clorului vin cu riscuri suplimentare, pentru că majoritatea utilizatorilor nu reușesc să respecte precauțiile speciale necesare. Este un risc de siguranță permanent pentru utilizatori.
“Fiecare metodă de dezinfectare a piscinei are avantaje și situații specifice în care este mai recomandată. Ionizarea cu cupru-argint este ideală pentru piscine folosite intens datorită eficienței ridicate și întreținerii reduse. Hidroliza sau clorinarea cu sare este potrivită pentru piscine rezidențiale cu utilizare moderată și pentru familii cu persoane sensibile. Sterilizarea prin raze UV este recomandată pentru piscine de dimensiuni mici și medii, piscine interioare și pentru cei sensibili la substanțele chimice.” sumarizează Răzvan.
În unele cazuri, combinarea acestor 3 metode cu o cantitate absolut minimă de clor sau alți agenți dezinfectanți poate fi utilă pentru a asigura un spectru complet de protecție, mai ales în piscinele publice sau în perioadele de utilizare foarte intensă.
Consultă un specialist care poate ajuta să alegi cea mai bună soluție pentru situația ta specifică.
Pentru întrebări și detalii suplimentare, Răzvan Olaru este disponibil la razvan@hydrospa.ro. Răzvan este inginer și lucrează la HydroSpa în echipa de consultanță din 2011, având o vastă experiență în domeniul piscinelor. Creează ghiduri utile despre piscine pe hydrospa.ro/blog și este pasionat de metode ecologice, prietenoase cu mediul pentru tratarea apei din piscină.
Articol susținut de HydroSpa