Deficit excesiv: UE amână deschiderea unei proceduri împotriva a 7 țări europene / România face deja obiectul unor astfel de proceduri
Decizia UE privind deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva a șapte state membre, printre care și Franța, care era așteptată pe 16 iulie, va fi amânată cu aproximativ zece zile, au declarat vineri surse europene pentru AFP.
Pe 19 iunie, Comisia Europeană a deschis calea procedurilor disciplinare împotriva Franței, Italiei, Belgiei, Ungariei, Poloniei, Slovaciei și Maltei. România face deja obiectul unor astfel de proceduri din 2019.
Anul trecut, aceste țări au depășit limita pentru deficitul public stabilită la 3% din produsul intern brut (PIB) de Pactul de stabilitate, care limitează, de asemenea, datoria la 60% din PIB. Acestea vor trebui să ia măsuri corective pentru a respecta aceste reguli bugetare în viitor, în caz contrar urmând să fie sancționate financiar.
Formal, executivul european ar fi trebuit să propună statelor membre să deschidă aceste proceduri în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din UE, care va avea loc la Bruxelles pe 16 iulie.
Dar decizia va fi în cele din urmă dezbătută pentru aprobare la o reuniune a ambasadorilor UE-27 la 24 iulie, înainte de validarea oficială la 26 iulie, a declarat o sursă UE.
România a înregistrat un deficit bugetar de 3,24% din PIB în primele 4 luni din 2024, comparativ cu 1,7% în aceeași perioadă din 2023. Ca valoare, se ridică la 57,29 miliarde lei.
Motivul este legat de plata în avans a pensiilor cu ocazia sărbătorilor pascale, reprezentând o sumă de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB). Așadar, chiar și fără această plată deficitul este mai mare.
Conform notei execuției bugetare, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 239,99 mld lei au crescut în termeni nominali cu 29,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.