Momentul de cumpănă al unui mare campion. E acesta sfârșitul?
Novak Djokovic a rămas și după Wimbledon fără turneu câștigat în 2024, iar ce este și mai dureros pentru fostul lider ATP este faptul că a cedat toate meciurile mari pe care le-a jucat până acum în acest sezon. Jocurile Olimpice de la Paris devin și mai importante decât erau, în contextul în care sârbul are nevoie de un rezultat mare care să-l aducă din nou pe linia de plutire la nivel mental.
După accidentarea de la Roland Garros, Nole a luat decizia corectă de a se opera, totul făcându-se pe repede înainte pentru ca sârbul să poată fi apt pentru Jocurile Olimpice de la Paris, marele obiectiv al sezonului pentru Djoker.
Recordmanul titlurilor de Grand Slam și-a asumat un risc imens atunci când la doar câteva săptămâni după operația de la genunchi a ales să joace la Wimbledon (a jucat finala cu Alcaraz la 29 de zile de la operație).
Este cunoscut faptul că trecerea cea mai dificilă din circuit este cea de la zgură la iarbă, iar Nole știa mai bine ca oricine acest lucru. S-a expus într-un moment în care rezultatele oricum nu erau de partea sa.
În plus, în doar câteva zile Djokerul va reveni pe zgură, acolo unde va încerca să aducă glorie țării sale și să-și treacă în impresionantul CV ultimul titlu important care-i lipsește: medalia de aur la Olimpiadă.
Presiunea mare pe care va trebui să o gestioneze este amplificată acum și de lipsa rezultatelor. Djokovic a cedat în acest 2024 toate meciurile importante pe care le-a jucat.
A fost învins destul de clar de Jannik Sinner la turneul „de casă” de la Australian Open, de necunoscutul Luca Nardi la Indian Wells, de Casper Ruud la Monte Carlo, de Alejandro Tabilo la Roma, iar recent, de Carlos Alcaraz la Wimbledon.
Nu mai vorbim despre faptul că finala de la All England Club a fost una în care Nole nu a contat aproape deloc, diferența dintre sârb și Carlitos fiind una evidentă pentru toată lumea.
Djokovic se va întoarce în complexul de la Porte d’Auteuil în doar câteva zile, iar obiectivul este cât se poate de clar: câștigarea titlului.
Desigur că Nole a arătat în mare parte din carieră că știe cum să facă față presiunii, chiar adoră momentele de tensiune maximă în care-și poate arăta puterea mentală.
De această dată lucrurile stau însă puțin diferit, chiar dacă Djokerul insistă că 37 (vârsta pe care o are în prezent) este „noul 27”.
Pe iarba londoneză s-a simțit mai mult decât oricând diferența mare de vârstă dintre Djokovic și tânăra generație, sârbul fiind dominat copios și la capitolul fizic de un Alcaraz care până la 21 de ani are deja 4 titluri de Grand Slam câștigate.
Noul val din tenis este aici, a câștigat toate turneele majore din acest sezon (Sinner la Australian Open, iar Alcaraz la Roland Garros și Wimbledon) și nu dă semne că ar mai da nici măcar un metru înapoi.
Tânăra generație reprezentată magistral de spaniol (Carlos) și italian (Jannik) nu mai bate timid la ușă, așa cum s-a tot vorbit de ani de zile despre cei care vin din urmă.
Este deja în casă, a acaparat sufrageria și se comportă ca un adevărat stăpân. Telecomanda este la ei, iar programele se mută fără a mai ține cont de dorința celor mai în vârstă din încăpere.
Îmi aduc aminte de lacrimile lui Nole atunci când a fost eliminat surprinzător din drumul către aur de Juan Martin del Potro la Rio de Janeiro (2016) și de Alexander Zverev la Tokyo (2021).
A fost distrus după ce a ratat aurul pentru Serbia lui la care ține atât de mult.
Înfrângerea cu Zverev l-a bântuit mult timp, iar un eventual nou eșec la Paris (e tot mai evident că la 37 de ani o altă prezență la Jocurile Olimpice este improbabilă) ar reprezenta o lovitură dură pentru jucătorul, dar și omul Nole.
Novak Djokovic în 2024: 23 de victorii și 7 înfrângeri. Zero titluri câștigate.