Sari direct la conținut

Cum îți ajuți copilul să devină un adult independent financiar? Rolul orelor de educație financiară

Care e costul cresterii unui copil in Romania
Care e costul cresterii unui copil in Romania

Pentru 65% dintre români, planificarea banilor pentru situații neprevăzute reprezintă cea mai mare provocare atunci când își organizează bugetul, potrivit unui studiu realizat de BCR. 21% dintre români nu reușesc să economisească, potrivit unei alte cercetări, realizate de Reveal Marketing Research. Concluzia: nu avem o relație foarte bună cu banii și nici o înțelegere clară a acestora, iar acest lucru se poate schimba prin educație financiară de la vârste cât mai mici.

Ajutarea unui copil să devină independent financiar ca adult necesită un efort concertat de educație și practică. Educația financiară joacă un rol esențial în acest proces și este nevoie de o colaborare strânsă între școală, familie și societate pentru ca rezultatele să se vadă.

„Profesorii pot integra noțiuni de educație financiară în cadrul materiilor pe care le predau, iar părinții pot oferi contextul prin care aceștia să pună în practică cele învățate. De exemplu, dacă la școală elevii află pentru prima dată despre economisire, părinții pot să susțină acest comportament și acasă. Atunci când cei mici își doresc o jucărie scumpă, părinții îi pot încuraja să pună bani la pușculiță și apoi să seteze împreună un termen limită de economisire pentru a realiza această dorință. În plus, copiii trebuie să realizeze că, de când se trezesc până la ora de culcare, orice reprezintă o decizie financiară: ce periuță de dinți folosim, ce pijamale, ce mâncăm la micul dejun, cu ce ajungem la școală”, explică Claudia Oprescu, coordonator Life Lab, un proiect susținut de „Școala de Bani BCR”.

Care este rolul orelor de educație financiară

Dacă te gândești că nu este nevoie de educație financiară pentru că oricum, de voie, de nevoie, copilul va învăța să gestioneze bani odată cu primele salarii, trebuie să citești neapărat explicațiile de mai jos. Atunci când primește lecții despre bani, copilul nu trebuie să stea în bancă și să scrie pe caiet cu liniuță definiții abstracte. Învățarea se face prin jocuri sau cu ajutorul unor aplicații pentru ca totul să fie mai distractiv și mai interactiv. O dovedește proiectul de educație financiară LifeLab, gândit ca abordare interdisciplinară, astfel încât elevii să înțeleagă și mai bine rolul banilor în toate aspectele vieții.

Este adevărat că, mai devreme sau mai târziu, copiii vor învăța despre bani. Totuși, pentru un viitor în care aceștia sunt independenți financiar, este important să primească aceste informații de la persoanele potrivite, adică de la părinți și de la școală.„Totul este o decizie financiară, nu este un dat. Încurajăm părinții și profesorii să deschidă cât mai repede conversația despre bani cu copiii lor. Există o serie de modalități de integrare a educației financiare, iar programul LifeLab este un exemplu concret. Pe Școala de Bani avem peste 300 de fișe cu caracter didactic pe care profesorii le pot aplica cu elevii la clasă. Este crucial să existe o colaborare între părinți și profesori pentru a asigura continuitatea învățării, astfel încât cunoștințele dobândite la școală să fie susținute și aplicate și acasă.”

Claudia Oprescu, coordonator ”Școala de Bani” BCR

Prin intermediul acestor ore, copilul învață cum să creeze și să gestioneze un buget. Atât profesorii, cât și părinții pot să îi arate cum să urmărească veniturile și cheltuielile. Poate concepe un buget pentru o vacanță, pentru cumpărăturile săptămânale sau se poate juca calculând de ce sumă de bani avea nevoie Neculai al lui Moromete pentru a merge la școală la oraș.

Tot auzind despre economisire, elevii își vor însuși acest termen și vor fi încurajați să strângă pentru obiective mai mari o parte din banii de buzunar sau din alte câștiguri. Ca părinte, poți deschide un cont de economii pentru a-i arăta cum funcționează economiile și dobânzile. În felul acesta, îi va fi mai ușor să stabilească obiective financiare pe termen scurt, mediu și lung. Să nu uităm, primul pas este totuși deschiderea celei mai importante conversații, cea despre bani, acasă cu copiii sau la școală cu elevii.

Educația financiară nu trebuie să meargă ca pe roate de la început. Dă-i responsabilități financiare adecvate vârstei, cum ar fi gestionarea unei sume de bani pentru cheltuieli personale. Poate să cheltuiască toți banii cu un singur drum la magazin, dar mai bine înțelege în copilărie că acest lucru nu este corect, decât atunci când ajunge adult.

Prin combinarea acestor strategii de acasă cu orele de educație financiară de la școală, copiii vor dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a deveni adulți independenți din punct de vedere financiar. Aceasta le va oferi o bază solidă pentru a-și gestiona banii eficient și pentru a face față provocărilor financiare pe termen lung.

Articol susținut de Școala de Bani și Asociația Școlilor Particulare –ASP

INTERVIURILE HotNews.ro