Sari direct la conținut

Scandal și amenințări în coaliție: De ce joacă Florin Cîțu la rupere și cum se repliază USR-PLUS. Ce știm până acum

HotNews.ro
Orban, Citu, Kelemen, Barna, Foto: AGERPRES
Orban, Citu, Kelemen, Barna, Foto: AGERPRES

​​A doua criză guvernamentală majoră în Coaliție după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu. De această dată, scânteia a pornit tot de la Florin Cîțu care a pus pe ordinea de zi suplimentară proiectul „Anghel Saligny”. Totul fără acceptul USR-PLUS care acuză încălcarea programului de guvernare.

Chiar dacă mutarea sa de forță a dus imediat la suspendarea ședinței de guvern și a resuscitat scenariul ieșirii de la guvernare a USR-PLUS, Cîțu nu renunță la planul său.

Care este miza premierului? Candidat la șefia PNL Cîțu le-a promis primarilor bani pentru proiectele locale. Cum se apropie congresul în care candidează la șefia partidului, edilii fac presiuni ca el să-și onoreze promisiunea. Cîțu se bazează și pe susținerea UDMR care vrea adoptarea cât mai rapidă a programului „Anghel Saligny”.

După încheierea intempestivă a ședinței de guvern și amenințări ale USR-PLUS mai mult sau mai puțin directe cu iesirea de la guvernare, Dan Barna a identificat „o potențială încălcare a protocolului”. El și-a exprimat totuși speranta că „vom discuta, vom găsi o variantă pentru a rămâne o colaborare cât de cât funcțională”.

După un schimb de replici la distantă, Florin Cîțu a convocat ședința de guvern. USR-PLUS a cerut sedință de coaliție pentru joi pentru a tranșa problema. În final, ministrii s-au întâlnit PNL și UDMR s-au întâlnit la Guvern, iar după o discuție în biroul premierului au coborât în sala de ședință pentru a o închide fără o decizie. Deocamdată nu s-a stabilit data organizării noii ședințe de guvern.

Florin Cîțu a anunțat însă revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion.

Cum s-au derulat evenimentele:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro