Sari direct la conținut

Opinie/ Ce să faci zilnic pentru o viață sănătoasă

Contributors.ro
Radu Silaghi-Dumitrescu , Foto: Arhiva personala
Radu Silaghi-Dumitrescu , Foto: Arhiva personala

La tot pasul sfaturi cu „secrete” care „ajută la sănătate”. Și cu reguli: o jumătate de ciocolată pe zi, un ceai verde la trei zile, un pahar de vin roșu pe zi etc. Pentru că, desigur, fiecare dintre acele alimente conține ceva substanță-minune, adevăratul secret al vieții veșnice, Sfântul Graal sau ceva.

Sau: un pahar de apă pe stomacul gol de dimineață, efortul fizic de x ori pe săptămână, un animal de companie, postura corectă în banca de la școală…

Toate cu efect benefic – lungesc viața, reglează tensiunea, cresc IQ-ul, fac părul mai mătăsos etc… Conform „cercetătorilor”, desigur.

Da, există astfel de studii ale „cercetătorilor”, dar cel mai des ele cad în două categorii: (1) arată simple coincidențe sau corelări (dar nu cauze)… sau (2) nu arată nimic fiindcă-s prost făcute.

Majoritatea acestor sfaturi au un element comun: e vorba de o acțiune repetată sistematic, cu răbdare și perseverență, pe termen foarte lung. Nu e vorba de cine știe ce substanță din ceaiul verde sau din ciocolată (surpriză: toate plantele/ciupercile/animalele sunt formate cam din aceleași feluri de molecule ca și oamenii; așa că toate, fără excepție, o să fie „o excelentă sursă de… ceva” pentru organismul nostru). Ci, încă o data: gesturi repetate sistematic, cu răbdare și perseverență, pe termen foarte lung. Ele cer:

  1. Un plus de regularitate, de predictibilitate în viață. Dacă stilul de viață e haotic, atunci se prea poate să nu-ți faci timp în fiecare dimineață să bei „paharul de apă dimineața pe stomacul gol”, așa cum e puțin probabil să îți aduci aminte să cumperi (darămite să consumi) vin, ciocolată, broccoli sau ce mai e pe lista-minune, sau să îngrijești cum trebuie câinele de companie, sau să poți să ieși la alergat în fiecare zi (și eventual și la aceeași oră) – cum există și riscul de excese: jumătatea de tabletă de ciocolată pe zi să se transforme în zece jumătăți, paharul de vin în zece… și așa mai departe.
  2. Timp. Dacă ai o viață supraaglomerată, plină de presiune din alte surse, nu va fi timp nici pentru cățel, nici pentru paharul de vin, nici pentru gătit alimente „naturiste” etc.
  3. Mediul potrivit. Te tentează la „mișcare în aer liber” un cartier aerisit, un parc, un teren de sport o comunitate în care mulți alții fac și ei sport. Dar nu și o zonă aglomerată sau mizeră, sau o comunitate prea apăsată de rutina supraviețuirii – cum sunt de fapt majoritatea celor de la noi.
  4. Bani. Și animalele de companie și ciocolata și broccoli și sportul și viața într-o comunitate liniștită… costă. Secretul pare a fi: să nu fii sărac. Când ai suficienți bani pentru securitatea personală, poți organiza și o viață mai puțin supusă stresului și exceselor, în care e timp pentru satisfacții personale moderate. În special dacă banii au fost câștigați cinstit, e foarte probabil ca aceleași calități care ți-au permis să îi câștigi… să fie și cele care îți permit să îți faci timp pentru micile rutine „sănătoase”.

În afară de bani, se poate invoca și moștenirea genetică ce îi predispune pe unii spre o viață mai calmă. O viață care îi face să evite factorii de risc/stres, sau să nu reacționeze la ei. Așadar mai puțin expusă acelor factori care cresc șansele de boli, accidente sau alte probleme. Și evident că dacă „ești bine” material și/sau genetic, șansele să „îți fie bine” sunt mai mari. Obiceiuri precum „ceaiul zilnic la 5, ciocolata zilnic la 11, alergatul zilnic la 6, orice lucru făcut cu regularitate zilnic dar fără exces” sunt deci mai des simptome și nu cauze care controlează sănătatea, durata de viață, desimea părului sau orice.

Dacă e așa, atunci probabil aproape fiecare știre despre beneficiile unui obicei alimentar sau de altă natură… se poate rezuma așa: „Decât sărac și bolnav mai bine sănătos și bogat”. Sau, și mai pe scurt, „Ar fi bine să fie bine”. Ceea ce pare un plan bun. Sigur, cu condiția să nu fie în exces.Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro