7 lucruri pe care le au în comun părinții care au crescut copii de succes. Își educă copiii să nu se teamă de eșecuri și le susțin pasiunile!
Să fii părinte este rolul vieții. Și unul deloc ușor, pentru că trebuie să crești un copil sănătos, să-i oferi educatie, dar și să-l antrenezi să devină un adult de succes. Un succes cel puțin egal, dacă nu mai mare decât cel pe care l-ați avut voi. Unii părinți reușesc să atingă acest obiectiv. Cum, oare? Ce strategii folosesc? Este esențial să fie copilul receptiv și să aibă un parcurs academic strălucit? Sau este suficient ca părinții să știe unele mici „secrete” cu ajutorul cărora să-i modeleze atitudinea care îl va conduce spre succes?
Temelia de la care se pornește construcția unui drum spre succes sunt interesul și pasiunea pentru ceva. Iar părinții ar trebui să fie atenți la copiii lor și să descopere acel „ceva”.
Există nenumărate exemple de adulți de succes care nu au fost elevi eminenți. Poate că nici nu au urmat vreo facultate, studiile oprindu-se la absolvirea liceului și examenul de Bacalaureat.
Și cu toate astea au excelat în diverse domenii pentru că la un moment dat și-au descoperit pasiunea, au cultivat-o, și în felul acesta și-au împlinit visele.
Pentru a scrie cartea „Creșterea unui antreprenor”, autoarea acesteia, Margot Machol Bisnow, s-a documentat intervievând 70 de părinți de diferite etnii și religii, cu diferite venituri, structuri familiale și din diferite medii educaționale, care au crescut adulți de succes.
Având oarecum valoare de cercetare, lucrarea a pus în evidență modalitățile prin care părinții și-au ajutat copiii să atingă succesul. Ce au făcut de fapt acei părinți pentru copiii lor:
1. Le-au susținut pasiunile
Cu excepția celor care aveau încă din copilărie înclinații artistice, pe care le-au cultivat și la maturitate, mulți dintre cei deveniți lideri au cunoscut succesul în domenii care nu aveau absolut nicio legătură cu ceea ce părea să le placă în copilărie.
Aceștia, odată ce și-au descoperit pasiunea, s-au dedicat acesteia cu seriozitate și perseverență, devenind foarte buni în respectivul domeniu.
Această experiență i-a învățat să creadă în capacitatea lor de a reuși atunci când își canalizează toată energia pentru atingerea unui obiectiv.
Chiar dacă mulți părinți nu înțeleg pasiunea copilului dar îl susțin văzând câtă bucurie și satisfacție îi oferă, acesta are șanse mari să devină un adult de succes care a crescut știind că, indiferent ce s-ar fi întâmplat, părinții îi erau mereu alături, să îl sprijine.
2. Le-au încurajat curiozitatea și autonomia
Părinții copiilor de succes i-au învățat pe aceștia să se întrebe permanent ce ar putea face pentru a face lucrurile mai bine. I-au învățat să nu se resemneze, să împingă limitele, să fie curioși și să exploreze.
Pe măsură ce au devenit mai pricepuți și mai capabili, părinții lor au rezistat tentației de a interveni, de a le oferi ajutor, sau de a face lucrurile în locul lor.
Intervenția lor s-a rezumat la a le oferi instrumentele cu care ei singuri să rezolve problemele.
3. I-au învățat să-și asume eșecurile
Realitatea a arătat în nenumărate împrejurări că cei mai de succes oameni de afaceri sunt cei care își asumă riscuri. Pentru că nu oricine este dispus la acest lucru.
Cei care nu au nicio ezitare în a-și asuma riscuri sunt cei care, în copilărie, au fost educați de părinți să nu se teamă de eșecuri și cei care nu au fost pedepsiți pentru ele.
Cei cărora li s-a insuflat filosofia că eșecurile sunt doar niște oportunități de învățare și de dezvoltare, dar totodată și un antrenament care îi va face mai rezistenți în „luptele” pe care le vor avea de dus pe parcursul vieții.
Un copil de succes are părinți concentrați pe încurajarea eforturilor lui, nu pe rezultate.
4. I-au modelat să fie optimiști
Există dovezi bazate pe studii că oamenii care sunt optimiști cred mai mult în forțele proprii și au o mentalitate de învingător.
Ei privesc viitorul cu încredere și își amintesc succesele pe care le-au avut mai viu decât eșecurile.
5. I-au educat să fie empatici
Majoritatea copiilor de succes au avut părinți care i-au învățat să empatizeze cu semenii lor și au crescut dorindu-și să rezolve problemele oamenilor din preajma lor și din comunitățile lor.
Au fost crescuți cu o dorință reală de a le îmbunătăți acestora viața. Părinții lor nu le-au spus niciodată că scopul este să câștige mulți bani, dar acesta a fost adesea rezultatul.
6. Le-au dat sarcini pentru a-i face responsabili
Un studiu realizat de Universitatea Harvard a constatat că acei copii care primesc și îndeplinesc sarcini au mai mult succes ca adulți pentru că au o stimă de sine crescută. Îndeplinind o sarcină pe care a primit-o, copilul devine responsabil și dezvoltă ulterior un comportament prosocial.
Prima dată când i se dă sarcina, copilul va exersa împreună cu părintele cum poate fi ea îndeplinită. Ulterior, copilul primește un deadline realist și este lăsat să o îndeplinească singur.
Ar fi greșit să i se spună copilului de prima dată că este responsabil pentru ceva ce nu a mai făcut niciodată, pentru că ar putea sa evite implicarea, neavând resursele, abilitățile sau cunoștințele de care are nevoie.
7. I-au ajutat să-și asculte instinctele
Este simplu să îi oferiți copilului soluția la problema pe care o are, însă în interesul lui este să-i dați șansa să-și asculte instinctul. Să-și urmeze propria intuiție.
Ghidat să-și asculte vocea interioară, copilul începe să aibă încredere în ceea ce corpul și creierul lui îi spun că ar trebui să facă. Și, în viitor, în majoritatea cazurilor nu se va înșela.
Sursă foto: Dreamstime