Sari direct la conținut

„Nu sunt obișnuit să fiu arestat”. Paul de România, interviu pentru o publicație din Malta, țară care a respins aducerea lui în România

HotNews.ro
„Nu sunt obișnuit să fiu arestat”. Paul de România, interviu pentru o publicație din Malta, țară care a respins aducerea lui în România

Un prinț român care a fost recent eliberat din arest după ce a fost reținut în Malta în baza unui mandat european de arestare a vorbit despre arestarea sa și timpul petrecut în închisoare, scrie Times of Malta despre Paul de România. Amintim că săptămâna trecută Curtea de Apel din Malta a respins aducerea în România a fugarului Paul-Philippe, condamnat definitiv, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Prințul Paul-Philippe al Romaniei, în vârstă de 75 de ani, spune că a venit în Malta în aprilie pentru un eveniment organizat de Cavalerii Maltei, când a fost ridicat de poliție de la hotelul Westin Dragonara din St Julian și luat în arest, scrie publicația din Malta.

Paul de România, despre condițiile din închisoarea din Malta: „Nu a fost prea rău”


„Nu sunt obișnuit să fiu arestat. Când vii în Malta pentru un eveniment important în care devii mare maestru și invitatul de onoare și ești abordat de patru persoane care spun că ești arestat nu prea e plăcut”, a spus Paul de România.

El a fost arestat în timp ce se întorcea la hotel după o zi petrecută cu soția sa Lia Georgia Triff, care a descris astfel momentul în care soțul său a fost ridicat de polițiști și dus în arest: „A fost surprinzător pentru că era poliție îmbrăcată în civil și într-o mașină nemarcată, așa că nu eram siguri ce se întâmplă”.

Lui Paul de România i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor de corupție formulate împotriva lui în țara natală și a petrecut mai mult de două luni în închisoare, în timp ce a încercat să împiedice extrădarea, mai notează Times of Malta.

Descriind condițiile din închisoare, el a spus că a fost ținut împreună cu alți șapte deținuți într-o „cameră destul de mare”, cu o curte pentru exerciții.

„Nu a fost prea rău. Oamenii au fost cumsecade, destul de corecți cu mine… dar este deranjant să ajungi într-un loc frumos precum Malta și să te trezești într-o închisoare”, a spus el. Detaliile despre cazul lui „apăruseră la televizor, așa că toată lumea părea să știe cine sunt… (…) acesta a fost norocul”.

Paul de România a vorbit cu Times of Malta printr-un apel video de la Paris, unde deține statutul de refugiat și unde s-a întors la scurt timp după ce a câștigat lupta împotriva cererii de extrădare din Malta.

În luna iulie, Paul al României a fost eliberat din arest pe cauțiune în Malta, până la pronunțarea definitivă a instanței pe decizia de extrădare în România. Instanța de fond din Malta a decis în 25 iunie predarea fugarului Paul-Philippe al României, decizia nefiind însă definitivă. Săptămâna trecută, instanța de apel a respins predarea fugarului către România.

Autoritățile din Malta au comunicat în 12 august autorităților române decizia de respingere a aducerii în țară. Instanța malteză a apreciat că în cazul executării mandatului european de arestare împotriva lui Paul-Philippe al României „există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE și art. 3 din Convenția europeană a drepturilor omului”. Cu alte cuvinte, se invocă condițiile de detenție din România. Pe această bază, instanța malteză a refuzat executarea mandatului european de arestare.

Paul de România a fost dat în urmărire în decembrie 2020 după ce a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro