Sari direct la conținut

Economia europeană ar putea crește suplimentar cu până la 0,7% pe an, până în 2030, datorită GenAI. În ce scenarii, care ar fi statele și industriile beneficiare?

PwC România
Dinu Bumbăcea, Foto: Pwc Romania
Dinu Bumbăcea Foto: Pwc Romania

Presiunea pentru reinventarea afacerilor datorată tehnologiei, schimbărilor climatice și altor câteva megatendințe se va intensifica în următorii ani, inteligența artificială generativă (GenAI) fiind un catalizator care va impulsiona eficiența, inovarea și schimbările transformaționale. Aceasta este opinia majorității directorilor executivi la nivel global, surprinsă de sondajul PwC CEO Survey 2024. În România, jumătate dintre liderii de companii chestionați cred că GenAI va schimba profund modul în care companiile își desfășoară activitatea și va intensifica concurența, chiar dacă adoptarea noilor tehnologii este mai lentă decât în alte țări. În acest context, GenAI poate contribui la creșterea economiilor multor țări, după cum arată o analiză recentă a strategy&, departamentul de strategie al rețelei globale PwC.

Potrivit acesteia, utilizarea GenAI are potențialul de a genera o creștere economică suplimentară anuală între 0,4% și 0,7% în Europa, până în 2030. Într-o perioadă în care avansul produsului intern brut european este estimat la 1,4%, aportul pe care l-ar aduce GenAI nu este deloc de neglijat. Desigur estimările sunt condiționate de anumite schimbări, iar analiza menționată realizează două scenarii de implementare a GenAI pentru a măsura posibilul impact asupra creșterii economice.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania

Articol susținut de PwC România