Sari direct la conținut

„Voi nu aveți de muncă în țară la voi?”. Un muncitor român din Diaspora susține că a fost bătut într-o secție de poliție din Otopeni / A ajuns la Elias cu „traumatism cranio-cerebral” / S-a deschis un dosar penal

HotNews.ro
„Voi nu aveți de muncă în țară la voi?”. Un muncitor român din Diaspora susține că a fost bătut într-o secție de poliție din Otopeni / A ajuns la Elias cu „traumatism cranio-cerebral” / S-a deschis un dosar penal
Imagine ilustrativă. Foto: Shutterstock și Inquam Photos / Octav Ganea

Un bărbat de 33 de ani a stat trei zile în spital după ce a ajuns la o secție de poliție în loc să fie dus de o cursă Bolt la Aeroportul Otopeni.

Într-o duminică la 5:30 dimineața, pe 7 iulie, o mașină Bolt a oprit pe Strada Mureș 4 din Otopeni. Bărbatul comandase cursa pentru aeroportul „Henri Coandă”, dar a ajuns în fața secției Poliției Otopeni.

„În loc de 40 de lei, cât era în aplicație, mi s-au cerut 150 de euro”

Ionuț Toma lucrează din aprilie în Genova, Italia, în construcții. S-a întors la începutul lunii iulie în țară ca să participe la nunta verișoarei lui de pe 6 iulie.  De acolo a plecat direct la aeroport, să se întoarcă în Italia. Avea biletul cumpărat, cu decolare de pe Henri Coandă, la ora 06:45.

În jurul orelor 05:30 dimineața, Toma a fost dus la sediul poliției Otopeni de către un șofer de Bolt, întrucât a refuzat să plătească 150 de euro pe cursa București-Otopeni, așa cum a cerut șoferul, în loc de 40 de lei, cât făcea cursa în aplicație, susține bărbatul.

A comandat cursa de ride-sharing de pe o stradă din sectorul 2 al Capitalei și avea ca destinație Aeroportul Otopeni. Numai că, în captura trimisă redacției în care apar cursa și detalii despre șofer, pinul de destinație apare pe Strada Mureș 4, la sediul Poliției Otopeni.

„Îți garantez că n-o să pleci până la ora 07:00. Voi nu aveți de muncă în țară la voi?”

În secție, susține el, a fost bătut de unul dintre polițiștii de serviciu și ținut până aproape de orele 07:00 dimineața, când a fost lăsat să plece. 

Ionuț mai susține că polițistul l-a „sechestrat intenționat cât să pierd avionul”. „Îți garantez că n-o să pleci până la ora 07:00. Voi nu aveți de muncă în țară la voi?”, afirmă el că i-ar fi spus polițistul.

I-a fost întocmit un proces-verbal, aproape de ora 06:00, consemnându-se că se afla sub influența băuturilor alcoolice și „a amenințat și produs cuvinte și expresii jignitoare șoferului de UBER”, conform actului aflat în posesia redacției. Pentru acestea, Ionuț a primit 1.000 de lei amendă. A refuzat să semneze procesul verbal, în lipsa unui avocat.

Într-o conversație cu reporterul HotNews, bărbatul neagă că l-ar fi jignit sau lovit pe șoferul de ride-sharing.

Ionuț Toma își amintește că aproape de ora 07:00 a fost scos din secție de către polițist, iar pe scările de la intrare spune că l-a mai bătut o dată, „profitând de ocazie pentru că nu erau camere de filmat”. 

Trei zile în spital

Bărbatul povestește că a sunat la 112 pentru a chema o ambulanță în fața secției, întrucât, zice el: „Nu mai puteam să mă mișc. Mi s-a încleștat tot corpul”.

A fost dus la camera de gardă de la Spitalul Elias cu dureri în jurul gâtului, spatelui și pieptului, dar și cu anxietate. În timpul celor trei zile de internare i-au fost făcute mai multe investigații.

Pe 10 iulie, a fost externat din Spitalul Universitar de Urgență Elias cu șase diagnostice: traumatism cranio-cerebral minor și alte cinci secundare, cum ar fi traumatisme cervical, toracal și lombar și hematom, potrivit biletului de externare oferit de Ionuț Toma redacției HotNews. 

Așteaptă expertiza medico legală

După externare, s-a dus la Spitalul Județean de Urgență din Călărași – întrucât acolo are domiciliul – pentru a-și scoate certificat medico-legal. I-au dat pe loc o chitanță și i-au spus că într-o săptămână îi vor fi comunicate rezultatele expertizei. Ionuț ne-a spus că nu le-a primit, până la momentul redactării acestui articol.

Pe 14 iulie, a plecat înapoi în Italia, însă ne-a comunicat că a lăsat declarații scrise și documente pe care tatăl său avea să le depună la autorități.

„Tot acei bătuți rămân vinovați”

Pe 15 iulie, tatăl lui Ionuț a depus o plângere semnată de fiul său la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară, la care a atașat mai multe documente, printre care: biletul de externare, scrisoarea medicală, o poză cu Ionuț Toma din spital, captura de ecran cu datele șoferului de Bolt, care atestă cursa din 7 iulie, copie a biletului de avion din ziua de 7 iulie, o copie a buletinului fiului său.

În declarația aflată la poliție, Ionuț Toma a reclamat „abuzurile care se fac pe ascuns și nu vor să recunoască”, menționând că „tot acei bătuți rămân vinovați”. 

După o săptămână, Ionuț Toma a depus și o sesizare online la Parchetul General, iar aceasta a fost înregistrată și trimisă pentru soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

În convorbirile cu HotNews, Ionuț Toma a menționat că nu a depus, până la momentul redactării articolului, plângeri pe numele șoferului de Bolt sau polițistului de la Otopeni.

Purtătoarea de cuvânt a IPJ Ilfov a confirmat că atât Ionuț Toma, cât și șoferul de Bolt au fost la secția din Otopeni. În ziua de 23 iulie, HotNews a trimis o solicitare în temeiul Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, către IPJ Ilfov, în care am cerut să ni se comunice dacă s-a deschis o anchetă internă în acest caz.

HotNews a primit răspuns la solicitare pe 31 iulie, aflând că se fac verificări la nivelul Biroului Control Intern cu privire la „activitatea profesională desfășurată de polițiștii respectivei subunități de poliție, precum și a stabilirii situației de fapt”, în urma semnalării evenimentului povestit de Ionuț.

S-a deschis o anchetă privind fapta

La începutul lunii august, HotNews a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, în baza Legii 544/2001, să comunice care este stadiul cercetărilor și dacă este vizată o persoană sau dosarul este în rem. 

În răspunsul primit, procurorii de la Buftea au informat că dosarul este în rem, adică este cercetată fapta, „pentru infracțiunea de purtare abuzivă” și că dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, prin „dispozițiile ordinului  nr. 59 din 09.04.2021 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ (art. 1 alin 1. și art. 2 alin. 1)”.

Conform art. 1 alin. 1 și art. 2 alin. 1 din ordinul nr. 59 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, dosarul a fost înaintat parchetului din Ilfov pentru că este vorba despre o anchetă în care este implicată o persoană care are grad profesional de ofițer.

Pe 13 august, HotNews a trimis o solicitare în temeiul Legii 544/2001 către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov și a cerut stadiul cercetărilor și numărul dosarului. Până la momentul redactării acestui articol, nu există un răspuns al procurorilor, însă îl vom publica imediat ce îl vom primi.

HotNews a solicitat și Bolt România o reacție pe această temă, însă reprezentanții acesteia au refuzat să facă vreun comentariu în condițiile în care clientul nu a făcut nicio reclamație către companie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro