Cazul fostului șef al Secției Chirurgie-Oncologie Timișoara, unde 6 medici sunt acuzați că luau mită. Prins că lua bani de la pacienți, s-a mutat în alt județ pe post de director de spital
Șase medici de la Clinica Chirurgie-Oncologie a Spitalului Municipal Timișoara au fost plasați sub control judiciar de către procurori, care îi acuză că au primit mită de la zeci de pacienți. Cazul vine la două luni de la condamnarea în primă instanță la închisoare cu suspendare, tot pentru luare de mită, a fostului șef al acestei secții, un cunoscut chirurg din Timișoara. După începerea anchetei în cazul său, medicul s-a mutat la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, unde, pentru o perioadă, a fost și director medical. Reprezentanții spitalului din Turnu Severin au declarat pentru HotNews că doctorul a fost un „câștig” pentru unitatea medicală, care nu avea niciun chirurg oncolog.
- Medicului Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal Timișoara și apoi șef al Clinicii Chirurgie generală 2-Oncologie, i s-a interzis, în luna iunie, când a venit sentința Tribunalul Timiș (prima instanță), să profeseze în municipiul Timișoara.
- Trimis în judecată de procurori în mai 2022, medicul a ajuns la finalul anului 2022 la Spitalul din Drobeta Turnu Severin, unde lucrează și acum.
- A avut un scurt mandat de director medical, reprezentanții Spitalului din Drobeta Turnu Severin argumentând că „nimeni din spital nu și-a dorit, la acel moment, să preia această funcție“.
- Contactat joi de HotNews.ro, pentru a fi întrebat despre situația din secția din Timișoara pe care a condus-o și despre activitatea sa din spitalul din Drobeta Turnu Severin, Octavian Mazilu nu a vrut să facă nicio declarație: „Nu doresc să comentez nimic, vă rog să mă înțelegeți”.
Acuzat că în două luni a primit mită de la 26 de pacienți cu cancer
În mai 2022, Octavian Mazilu, dintre cei mai cunoscuţi doctori din Timişoara, care înainte de a conduce clinica de chirurgie a condus Spitalul Municipal, a fost ridicat de anchetatori pentru luare de mită. Apoi, Mazilu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
El a fost trimis în judecată de către Parchetul Tribunalului Timiș în iulie 2023.
În referatul procurorilor se arată că, în două luni, medicul a luat mită de la 26 de pacienți.
„În perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, inculpatul, în calitate de medic primar chirurg în cadrul unei unități spitalicești din municipiul Timișoara, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, ar fi primit importante sume de bani de la 26 pacienți sau de la aparținători ai acestora aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale, fără a fi îndreptățit la primirea unor sume suplimentare de bani față de cele decontate unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, au susținut procurorii.
Tribunalul Timiș i-a interzis să mai profeseze, însă doar în Timișoara, timp de un an
Faptele au fost confirmate de Tribunalul Timiș, care în iunie 2024 l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, pentru luare de mită în formă continuată. Decizia nu este definitivă.
În decizia Tribunalului Timiș se arată că:
- „În cauza de faţă a fost dovedită primirea de către inculpat a sumei de 12.200 de lei şi 2.450 de euro, echivalent în lei la data confiscării efective, sume ce urmează a fi confiscate de la acesta, cu utilizarea sumelor de bani indisponibilizate în cauză.
- Se va dispune confiscarea sumei de 12.200 de lei şi 2.450 de euro, din care suma de 300 de lei a fost indisponibilizată prin ordonanţa procurorului din data de 23.06.2022, fiind înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş la poziţia 38/2022, iar suma de 24.850 de lei a fost indisponibilizată prin ordonanţa procurorului din data de 11.09.2023”.
Pe lângă această condamnare, lui Octavian Mazilu i-a fost retras dreptul de a profesa ca medic chirurg „în cadrul unităţilor sanitare de stat de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Timişoara, pe o perioadă de 1 an”.
El nu mai are dreptul să fie ales în funcții publice timp de doi ani, în contextul în care Mazilu a fost și consilier local PSD în Timișoara. El a fost numit în funcție în 2017, după ce Alfred Simonis, actual șef al Camerei Deputaților, a părăsit funcția pentru a o ocupa pe cea din Parlamentul României.
Instanța a mai decis că Octavian Mazilu trebuie:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş, la datele fixate de acesta
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin: „Dr. Mazilu a fost un mare câștig pentru noi, nu aveam chirurg oncolog”
La finalul lui 2022, după ce procurorii timișoreni au deschis ancheta împotriva sa, medicul Octavian Mazilu și-a schimbat locul de muncă: a plecat să lucreze la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, pe un contract pe durată determinată.
Elena Bololoi, director de îngrijiri și purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, a confirmat, joi, pentru HotNews.ro că Octavian Mazilu „desfășoară activitate medicală” în acest spital. El poate lucra aici deoarece „nu are interdicție pentru a desfășura activitate medicală”, a precizat purtătoarea de cuvânt a spitalului.
„El a venit la spitalul din Drobeta Turnu Severin la finalul anului 2022. Nu avea interdicție de a desfășura activitate medicală, iar Colegiul Medicilor i-a dat aviz”, a spus aceasta.
Octavian Mazilu este un medic foarte căutat de pacienți și a fost un mare câștig pentru Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, spune Elena Bololoi.
„Nu aveam chirurg oncolog, iar legiuitorul nu i-a interzis să profeseze aici. A fost un mare câștig pentru spitalul nostru. Noi ne-am bucurat, deoarece nu aveam chirurg oncolog. În acest moment, este singurul chirurg oncolog din spital”, a mai declarat directorul de îngrijiri al spitalului.
Reprezentanții Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin spun că în prezent medicul Mazilu nu mai ocupă funcția de director medical, pe care a ocupat-o timp de aproape 3 luni în perioada iunie – septembrie 2023, când nimeni altcineva „nu a dorit să o preia”.
„La spitalul nostru nu a fost niciun fel de problemă în relația dânsului cu pacienții. Avem pacienți din Timișoara care l-au căutat. Nu a venit vreun pacient să reclame că se întâmplă ceva în unitatea noastră”, mai spune Elena Bololoi, directorul de îngrijiri al spitalului din Drobeta Turnu Severin, pentru HotNews.
În cea mai recentă declarație avere a lui Octavian Mazilu, din octombrie 2023, se arată că el deține 6 terenuri, dintre care 4 intravilane și 2 forestiere. Trei dintre ele le-a obținut prin cumpărare, iar celelalte trei prin moștenire. Mazilu deține, împreună cu soția sa, o casă de locuit în Timișoara, cumpărată în anul 2004, de 210 metri pătrați, dar și un apartament, cumpărat în 2015, de 106 metri pătrați, tot în Timișoara. Are două mașini, un Volkswagen Tiguan, fabricat în 2012, și un Mercedes GLC, fabricat în 2019.
Octavian Mazilu are 9 conturi deschise, în lei și euro. În total, în aceste conturi medicul are 68.695 de euro și 130.830 de lei.
În iunie 2022, avocații lui Mazilu transmiteau că „organele de urmărire penală continuă o practică demarată cu ceva vreme în urmă şi confundă informarea publicului cu manipularea sa”:
- „Prezentarea în faţa publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite celui acuzat să îşi prezinte poziţia nu reprezintă informarea publicului. Reprezintă o instigare a publicului de a considera vinovată o persoană, pe care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată. (…).
- Vinovăţia sau nevinovăţia dlui Mazilu vor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracţiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici, este o certitudine”, transmiteau avocații lui Mazilu în 2022, conform focustim.ro.