Sari direct la conținut

Șase chirurgi oncologi de la Spitalul Timișoara, acuzați că au luat mită de la zeci de pacienți / Fostul șef al secției, condamnat în iunie după ce a luat bani de la bolnavi de cancer

HotNews.ro
Șase chirurgi oncologi de la Spitalul Timișoara, acuzați că au luat mită de la zeci de pacienți / Fostul șef al secției, condamnat în iunie după ce a luat bani de la bolnavi de cancer
Foto: Parchetul Tribunalului Timiș

Șase medici chirurgi și o asistentă medicală de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie au fost plasați sub control judiciar pentru luare de mită, a anunțat Parchetul Tribunalului Timiș.

Anchetatorii spun că cei șase medici și asitenta au luat sume de bani de la 46 de pacienți sau aparținători ai acestora.

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara este condus de managerul Daniel Claudiu Manița și se află în subordinea Primăriei Timișoara.

Acuzațiile aduse de procurori celor șase medici chirurgi oncologi

Conform anchetatorilor, mita era primită sub forma unor plicuri cu bani, însă uneori a constat în borcane cu miere sau bulion.

Procurorii nu au spus cât luat medicii de la pacienți, dar au publicat imagini cu plicurile cu bani primite

Conform Parchetului Tribunalului Timiș, în perioada 15 aprilie 2022 – 19 iulie 2024, primul dintre medici, chirurg la Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienţi sau aparţinători ai acestora aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în clinică, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În privinţa celui de-al doilea medic, procurorii spun că în perioada 19 aprilie 2022 – 23 iulie 2024 a primit diferite sume de bani de la nouă pacienţi sau aparţinători ai acestora aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.

Cel de al treilea medic chirurg în cadrul aceleiaşi clinici este acuzat că în perioada 23 mai 2022 – 8 iulie 2024 a primit diferite sume de bani de la nouă pacienţi sau aparţinători ai acestora.

Un al patrulea medic este acuzat că, în perioada 25 mai 2022 – 18 iunie 2024, a primit bani de la şapte pacienţi sau aparţinători ai acestora aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică a Spitalului Municipal Timişoara.

Cel de-al cincilea medic cercetat în acest dosar a primit, în perioada 15 aprilie – 23 iulie 2024, diferite sume de bani de la patru pacienţi sau aparţinători ai acestora, iar cel de-al şaselea medic este acuzat că în 29 mai 2024a primit de la aparţinătorul unei paciente un plic cu 100 de lei, spun procurorii.

Asistentă medicala din cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie cercetată și ea în același dosar este acuzată că, în perioada 19 iulie 2022 – 16 iulie 2024, a primit diferite sume de bani de la şase pacienţi sau aparţinători ai acestora.

Anunțul Parchetului vine după ce miercuri au avut loc nouă perchezitii la Spitalul Municipal Timisoara şi la locuinţele unor cadre medicale. Un medic a fost ridicat de ofiţerii Direcției Generale Anticorupție în urma unui flagrant, după ce asupra lui a fost găsită suma de 1.000 de euro, pe care nu a putut să o justifice, potrivit News.ro.

Conform site-ului Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, la Clinica de Chirurgie Generală II – Oncologie, sunt 11 medici de chirurgie generală, dintre care 5 medici primari și 6 medici specialiști.

Fostul șef al secției a fost deja condamnat pentru că lua bani de la pacienți

Această secție de chirurgie oncologică nu este vizată pentru prima oară de procurori.

În mai 2022, seful secției, Octavian Mazilu, dintre cei mai cunoscuţi doctori din Timişoara şi fost manager la Spitalul Municipal, a fost ridicat, de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită.

El a fost trimis în jduecată de către Parchetul Tribunalului Timiș în iulie 2023, după ce la sfârșitul lunii mai 2022 a fost prins de procurori în timp ce primea mită. În iunie 2024 a fost condamnat de Tribunalul Timiș, în prima instanţă, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, pentru luare de mită în formă continuată.

Din 1 iulie 2023, doctorul a fost numit director medical interimar la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi activează şi într-o clinică privată din Mehedinţi

INTERVIURILE HotNews.ro