Sari direct la conținut

Israelul susține că a ucis încă trei membri Hamas, într-o operațiune în Cisiordania ocupată

HotNews.ro
Israelul susține că a ucis încă trei membri Hamas, într-o operațiune în Cisiordania ocupată
Palestinieni strămutați își părăsesc casele în orașul Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, în urma unui ordin de evacuare dat de armata israeliană. 27 iulie 2024. Sursa foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Israelul susţine că a ucis vineri trei membri Hamas într-un atac aerian în Cisiordania, în a treia zi a unei vaste operaţiuni lansate în cadrul războiului său din Gaza, unde suferinţa locuitorilor este „dincolo de ceea ce orice fiinţă umană ar trebui să îndure”, potrivit ONU, scrie News.ro. 

Cel puţin 19 palestinieni au fost ucişi începând de miercuri de armata israeliană în Cisiordania ocupată.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut pe reţeaua X „încetarea imediată” a operaţiunii şi a condamnat „ferm” pierderea de vieţi omeneşti, în special a minorilor, relatează AFP.

În Statele Unite, aliat important al Israelului, vicepreşedintele american Kamala Harris a promis că va menţine furnizarea de arme pentru Israel, dacă va fi aleasă preşedinte în noiembrie, afirmând totodată că este timpul să „se pună capăt războiului” din Fâşia Gaza, care a făcut peste 40.600 de victime în aproape unsprezece luni.

Operațiunea Israelului în Cisiordania 

În cadrul unei operaţiuni pe care a calificat-o drept „antiteroristă”, armata israeliană a trimis miercuri coloane de vehicule blindate la Jenin, Tulkarem, Tubas şi taberele lor de refugiaţi din nordul Cisiordaniei, unde grupurile armate sunt deosebit de active împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriului palestinian.

Biroul ONU pentru afaceri umanitare, OCHA, a avertizat cu privire la continuarea „operaţiunilor militare în apropierea spitalelor” şi la „daunele grave” provocate infrastructurii, electricitatea şi telecomunicaţiile fiind întrerupte în unele locuri.

Armata israeliană a declarat că a ucis 19 combatanţi miercuri şi joi. Ministerul palestinian al Sănătăţii a numărat, de asemenea, 19 morţi, inclusiv doi adolescenţi de 13 şi 17 ani, potrivit Semilunii Roşii palestiniene.

Hamas şi Jihadul Islamic au anunţat că cel puţin 13 dintre aceştia erau luptători din ramurile lor armate.

Şefa interimară a OCHA, Joyce Msuya, a denunţat în faţa Consiliului de Securitate ordinele de evacuare – 16 de la începutul lunii august – care forţează populaţia să se deplaseze constant, trăind „în incertitudine, neştiind când va sosi următorul ordin”.

„Civilii sunt înfometaţi. Sunt însetaţi. Sunt bolnavi. Sunt fără adăpost. Au fost împinşi dincolo de limitele rezistenţei lor, dincolo de ceea ce ar trebui să îndure orice fiinţă umană. Ceea ce am văzut în ultimele 11 luni (…) pune sub semnul întrebării angajamentul lumii faţă de dreptul internaţional creat pentru a preveni aceste tragedii”, a atras ea atenţia. „Ne obligă să ne întrebăm: ce s-a întâmplat cu umanitatea noastră de bază?”, a adăugat Msuya.

Israelul şi Hamas au fost de acord cu o serie de pauze în luptele din Gaza, în septembrie, pentru a permite copiilor mici din enclavă să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei, relatează CNN şi Reuters.

Armata israeliană şi gruparea militantă palestiniană Hamas au convenit asupra a trei pauze separate în luptele din Gaza, pe zone, timp de trei zile, pentru a permite vaccinarea împotriva poliomielitei a 640.000 de copii cu vârsta sub 10 ani, a anunţat joi un oficial de rang înalt al OMS.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro