Sari direct la conținut

Cazul bărbatului mort în sediul Poliției Locale din Arad a ajuns la Curtea Constituțională. De ce trenează dosarul

HotNews.ro
Cazul bărbatului mort în sediul Poliției Locale din Arad a ajuns la Curtea Constituțională. De ce trenează dosarul
Echipaj de poliție Foto: Vlad Ispas / Alamy / Alamy / Profimedia

Pe 14 iulie 2023, Mircea-Vișan Muszunye, 32 de ani, zis Vișinel, a fost încătușat și dus în sediul Poliției Locale din Arad. A murit după ce familia a acuzat că a fost bătut de agenți. Unul dintre aceștia a fost acuzat de tortură și trimis în judecată, însă judecata întârzie la peste un an de la moartea tânărului. 

La mai bine de un an de la moartea lui Vișinel, un tânăr de 32 de ani din Lipova, Arad, cazul este departe de a fi încheiat.

Bărbatul a fost încătușat anul trecut, pe 14 iulie 2023, în Arad. Dus în sediul poliției, a fost bătut „până la moarte”, după cum au povestit rudele acestuia pentru Libertatea. „L-au crezut om al străzii”, au spus acestea.

Reporterii ziarului au văzut, atunci, fotografii cu urmele de violență de pe corpul lui Vișinel, însă au decis să nu publice imaginile. Bărbatul era plin de hematoame la nivelul capului, membrelor și toracelui.

Deși articolul a apărut în octombrie, la aproape 3 luni după deces, agenții implicați lucrau în continuare în Poliția Locală Arad. La trei zile după publicare, unul dintre polițiștii locali, Florin-Nicolae Liber, a fost reținut. Apoi arestat.

„Agentul reținut a exercitat acte de violență extremă asupra victimei, folosind inclusiv bastonul (tonfa)”, spunea Cosmin Teodorescu, apărătorul familiei lui Vișinel, pentru sursa citată.

Imaginile agresiunii au fost văzute de avocat, iar unele capturi au fost publicate în investigația susnumită.

Între timp, acesta a scăpat de măsurile privative de libertate, însă a fost trimis în judecată pentru tortură urmată de moartea victimei.

Tribunalul Arad decisese că judecata poate începe

Conform datelor strânse de pe portalul justiției, dosarul a intrat întâi în cameră preliminară, unde un judecător a analizat rechizitoriul procurorilor.

În primă instanță, pe 24 mai 2024, Tribunalul Arad a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit la data de 20.12.2023 în dosarul nr. 548/P/2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad”, prin care a fost trimis în judecată „inculpatul Liber Florin Nicolae (…) pentru săvârşirea infracţiunii de tortură urmată de moartea victimei”.

Liber a contestat decizia Tribunalului, urmând ca instanța superioară, Curtea de Apel Timișoara, să o judece pe 26 septembrie.

Cazul a ajuns la Curtea Constituțională

Între timp, Liber a ridicat o excepție de neconstituționalitate. Mai exact, a invocat prevederile art. 327 alin.(1) lit. a) din Codul de procedură penală, adică procurorul „emite rechizitoriu prin care dispune trimiterea în judecată dacă din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârşită de inculpat şi că acesta răspunde penal”.

Dacă Tribunalul Arad a respins cererea lui Liber pe 24 mai, Curtea de Apel Timișoara a întors decizia pe 3 iunie 2024. Iar cazul a ajuns pe masa Curții Constituționale (CCR).

Conform motorului de căutare de pe site-ul CCR, dosarul a fost înregistrat pe 8 iulie 2024. În acest moment este „în fază de raport”.

Nu este trecută vreo dată a pronunțării. 

Notă: Cazul Vișinel a fost documentat de o echipă a ziarului Libertatea din care a făcut parte și reporterul HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro