Sari direct la conținut

Ridicarea vizelor pentru SUA. Ambasador: România este foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice

HotNews.ro
Vize pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com
Vise pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com


Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, spune că suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – pentru ca românii să poată călători fără viză în SUA.

Muraru afirmă că a avut o ultimă întâlnire cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, înainte de încheierea anului fiscal american, pentru a discuta despre demersurile care trebuie făcute în perioada următoare pentru accesul României în programul Visa Waiver.

Ce urmează după îndeplinirea criteriilor tehnice

Încheierea anului fiscal american este o bornă importantă întrucât România și-a propus să atingă în anul fiscal curent (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%, condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă.

Ambasadorul României în SUA spune că după îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care începe în octombrie și se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți.

„România este foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor. Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat. Urmează apoi un proces tehnic care debutează în octombrie și care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți pentru confirmarea rezultatelor pozitive pentru care s-a muncit foarte mult în ultimii aproape trei ani. Ne dorim pe cât posibil ca procedurile birocratice să fie încheiate de către partea americană până la finalul mandatului actualei administrații Biden, urmând ca intrarea efectivă în program să aibă loc anul viitor”, a scris, pe Facebook, ambasadorul României în SUA.

Ce înseamnă rata de refuz a vizelor

Potrivit legislației americane, în urma consultării cu secretarul de stat, secretarul pentru securitate internă este cel care desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice.

O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%.

Rata de refuz este calculată ca un raport între numărul de refuzuri și numărul de aplicații pentru viză. Dacă numărul de aplicații cu șanse maxime de aprobare crește, atunci și rata de refuz are șanse maxime să scadă.

Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.

Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).

În 5 septembrie, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor. Ea a spus că în luna octombrie „vom avea o primă indicație a ratei de refuz” și că „semnalele sunt pozitive”.

CITEȘTE ȘI: Trei vești importante din SUA așteptate de Guvern înaintea alegerilor

INTERVIURILE HotNews.ro