Sari direct la conținut

România își majorează ținta de energie regenerabilă la 38% din consum în anul 2030

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice și turbine eoliene, Foto: Airubon | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice și turbine eoliene, Foto: Airubon | Dreamstime.com

România și-a majorat de la 36,2% la 38,3% ținta pe care trebuie să o atingă energia din surse regenerabile în consumul final brut din anul 2030, potrivit noului proiect al Planului Integrat Energie Schimbări Climatice, revizuit de Ministerul Energiei.

A doua versiune a PNIESC include 89 de politici și măsuri suplimentare care vizează creșterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și implementarea unor soluții inovatoare în toate sectoarele economice. Scenariul „With Additional Measures” (WAM) propus în acest plan prevede ținte mai ambițioase decât cele stabilite anterior.

Printre obiectivele-cheie ale planului se numără:

  • reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, și atingerea neutralității climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050.
  • până în 2030, România își propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară și biomasa​.

Ținta pentru 2030 este atingerea unei capacități instalate de producere a energiei de 31,3 GW, aproximativ 76% din aceasta provenind din surse regenerabile.

Este planificată, de asemenea, construirea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse nucleare și gaze naturale, precum și finalizarea unor investiții în hidrocentrale, ceea ce va transforma România într-o țară exportatoare de energie electrică, cu un nivel anual de exporturi de aproximativ 4,4 TWh.

„România face un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice prin actualizarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Am ridicat standardele și ne-am asumat obiective ambițioase, printr-o viziune de dezvoltare sustenabilă care integrează tehnologii inovatoare și investiții masive în energia regenerabilă.

Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 și de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv și mai verde pentru România și Europa”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Planul revizuit include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare esențiale precum energie, transport, locuire și industrie, și urmărește implementarea unor soluții tehnologice avansate, cum ar fi utilizarea hidrogenului regenerabil și eficientizarea energetică.

Potrivit ministerului, PNIESC va fi înaintat cu celeritate Comisiei Europene, România alăturându-se astfel statelor membre care au înaintat la nivel european planurile lor actualizate în domeniu.

Ministerul invită toate părțile interesate să transmită comentariile și obervațiile pe marginea proiectului până la 30 septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro