Sari direct la conținut

Stratul de ozon este pe cale să se refacă, în pofida erupției vulcanice devastatoare din Tonga

HotNews.ro
Eruptia vulcanului Tonga, Foto: Captura YouTube
Eruptia vulcanului Tonga, Foto: Captura YouTube

Stratul de ozon din atmosfera planetei noastre se află „pe drumul către o recuperare pe termen lung” în pofida unei erupţii vulcanice distrugătoare ce a avut loc în 2022 în Pacificul de Sud, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de agențiile Reuters și Agerpres.

Conform tendinţelor actuale, stratul de ozon este pe cale să revină la nivelul său din 1980 în jurul anului 2066 deasupra Antarcticii, în 2045 deasupra Arcticii şi în 2040 deasupra restului lumii, a precizat această agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Deşi erupţia vulcanică de lângă Tonga de la începutul anului 2022 a dus la o scurtă perioadă de diminuare accelerată a ozonului deasupra Antarcticii anul trecut, determinată de nivelurile mai ridicate de vapori de apă din atmosferă, pierderile de ozon globale au fost limitate, a anunţat OMM în buletinul său anual privind ozonul.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile ultraviolete ale Soarelui, care sunt asociate cu cancerul de piele şi cu alte riscuri pentru sănătate.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare în 1989, a convenit să elimine treptat clorofluorocarburile (CFC) şi alte substanţe care diminuează stratul de ozon, iar succesul acelui acord internaţional „reprezintă un puternic simbol al speranţei” într-o perioadă în care cooperarea multilaterală a fost supusă unor tensiuni, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

CFC-urile au fost înlocuite în mare parte cu hidrofluorocarburi (HFC), care nu provoacă distrugerea stratului de ozon, dar sunt gaze cu un efect de seră puternic şi care duc la încălzirea climei.

Ţările pun acum în aplicare Amendamentul de la Kigali, semnat în 2016 pentru a fi adăugat Protocolului de la Montreal, care va reduce treptat producţia de HFC-uri şi ar putea evita încălzirea globală a climei planetei noastre cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în anul 2100.

China rămâne cel mai mare producător mondial de HFC-uri, cu o capacitate actuală echivalentă cu aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon. Aproximativ un sfert din acea cantitate este exportată.

Ministerul Mediului din China a anunţat luni că va publica în curând un plan pentru a controla mai bine producţia de HFC. Ca ţară în curs de dezvoltare, China este obligată să îşi reducă consumul de HFC cu 85% în perioada 2013-2045.

China îşi reduce cotele de producţie şi reprimă producţia ilegală, dar a avertizat în acest an că încă „se confruntă cu provocări uriaşe” în ceea ce priveşte eliminarea treptată a HFC-urilor, care sunt utilizate de o gamă largă de industrii diferite, dintre care multe întâmpină dificultăţi în a găsi produse înlocuitoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro