Sari direct la conținut

Ce le răspunde Macron protestatarilor: Pașaportul sanitar va proteja libertățile noastre

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images
Emmanuel Macron, Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Când Marea Ciumă a lovit Marsilia în 1720 (ultima mare epidemie de ciumă bubunică cu care s-a confruntat Europa Occidentală) ucigând peste jumătate din populația orașului, călătorii au fost obligați să poarte asupra lor un fel de certificat sanitar, în timp ce vasele care ajuneau în portul francez intrau în carantină pentru 40 de zile sau în așa-zisul cordon sanitar. Fiind un port important pentru viața comercială, autoritățile s-au zbătut să găsească un echilibru fragil între oprirea răspândirii ciumei și distrugerea comerțului. Trei secole mai târziu, președintele Franței Emmanuel Macron face cam aceeași ”echilibristică” riscantă, și asta cu doar opt luni înainte de le cere francezilor să-l realeagă, relatează Guardian.

Alegerile prezidențiale din Franța vor avea loc în aprilie 2022 și contextul creat de pandemia de coronavirus și recentele restricții anunțate de Macron nu îi fac misiunea prea ușoară. Spre deosebire de autoritățiile de la 1720, Macron le răspunde pe rețelele sociale celor care au ieșit în stradă protestând față de condiționarea accesului în diferite săli de spectacole sau restaurante de pașaportul sanitar.

A fost al patrulea weekend consecutiv de proteste. Macron le transmite acestora că certificatul de vaccinare nu este un atac la drepturile lor, ci, dimpotrivă, este exact pașaportul care protejează ”libertățile noastre”.

Comparat de unii protestatari, printre care se regăsesc vestele galbene și extrema dreaptă, cu Adolf Hitler, Macron și-a îndemnat compatrioții să își amintească de sloganul ”egalitate, libertate, fraternitate” cu accentul pe solidaritate, făcând apel la respectarea normelor colective și la vaccinare.

”Este vorba despre cetățenie. Libertatea există doar dacă libertatea fiecăruia dintre noi este protejată …nu valorează nimic dacă prin exercitatea libertății noastre contamină un frate, un vecin, un prieten, părinții sau persoane cu care interacționăm la un eveniment. Atunci, libertatea devine iresponsabilitate”, a răspuns Macron, criticilor săi.

Peste 200.000 de persoaneau ieşit din nou în stradă sâmbătă în Franţa pentru a protesta faţă de normele mai stricte legate de noul coronavirus şi obligativitatea vaccinării pentru angajaţii din spitale şi cămine de bătrâni, relatează DPA şi AFP.

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă seara că aproximativ 237.000 de persoane au ieşit în stradă – cel mai mare număr de până acum de când noile proteste în masă au început luna trecută.

Manifestaţiile au avut loc din nou în Paris, dar şi în numeroase alte oraşe. Potrivit cifrelor oficiale, au fost 17.000 de manifestanţi în capitala franceză. Un punct central al protestelor a fost de data aceasta sudul ţării.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro