Sari direct la conținut

VIDEO Viitura de pe Dunăre va ajunge în România mai târziu decât se estima. Ultimele date anunțate de autorități

HotNews.ro
Dunărea, la Giurgiu , Foto: Hotnews / Clarice Dinu
Dunărea, la Giurgiu , Foto: Hotnews / Clarice Dinu

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în 1 octombrie, mai târziu decât se estima, întrucât a fost atenuată în zonele natural inundabile din Serbia, au anunțat miercuri reprezentanții Administraţiei Naţionale Apele Române.

Miercuri, debitul Dunării la intrarea în ţară este de 6.600 de metri cubi pe secundă, adică aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă.

Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în România va ajunge la valoarea maximă de 8.000 de metri cubi pe secundă în 1 octombrie.

„Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la centrele naţionale de prognoze hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură). Având în vedere estimările ulterioare emise de Administratia Nationala de Meteorologie RA, în situația în care se vor înregistra precipitații suplimentare pe afluenții interiori ai Dunării, la intrarea în țară, această prognoză va fi reactualizată”, spun reprezentanții Administraţiei Naţionale Apele Române.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut că debitul aşteptat pe fluviul Dunărea nu este unul care să pună probleme și că va fi „gestionat cu ușurință”. 

Apele Dunării au ajuns sâmbătă pe treptele Parlamentului de la Budapesta, înainte de a începe să scadă, la o săptămână după ce furtuna Boris a provocat inundații soldate cu mai mulți morți în țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

INTERVIURILE HotNews.ro