Sari direct la conținut

Curtea Constituţională a respins contestația Dianei Şoşoacă la decizia de neacceptare a celei de a doua candidaturi

HotNews.ro
Curtea Constituţională a respins contestația Dianei Şoşoacă la decizia de neacceptare a celei de a doua candidaturi
Diana Ivanovici Șoșoacă, în timpul unei manifestații împotriva introducerii „pașaportului verde”, Iași, 25 septembrie 2021. Sursa foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins luni contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de decizia de neacceptare a înregistrării celei de a doua candidaturi la alegerile prezidențiale.

UPDATE ora 18.15: Judecătorii constituționali au anunțat, într-un comunicat de presă, că au respins, cu unanimitate de voturi,„contestaţia formulată de doamna Iovanovici – Şoşoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, potrivit News.ro.

Tot luni, CCR a respins contestaţiile formulate împotriva candidaturilor depuse de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi, Mircea Geoană, George Simion și Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte.

De asemenea, judecătorii constituţionali au respins contestaţiile împotriva neînregistrării candidaturilor în cursa prezidenţială în cazul Mariei Marcu, lui Răzvan – Nicolae Constantinescu şi lui Ciprian – Romeo Mega.

„Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a precizat CCR, în comunicat.

Știrea inițială: După ce Biroul Electoral Central (BEC) a respins duminică seară ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale, aceasta a făcut contestație la Curtea Constituțională, instituția care sâmbătă a eliminat-o din competiția pentru Cotroceni. La acestă oră, CCR dezbate contestația lui Șoșoacă, dar și contestații depuse împotriva candidaturilor lui Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Ședința plenului CCR are loc de la ora 16.00, pe ordinea de zi fiind mai multe contestații împotriva unor candidaturi la alegerile prezidențiale. Trei dintre ele îl vizează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, iar o contestație a fost făcută împotriva candidaturii liderului USR, Elena Lasconi.

S-a adresat CCR, instituția care i-a invalidat candidatura, și Diana Șoșoacă. Aceasta a făcut o plângere împotriva Biroului Electoral Central, care duminică i-a respins cel de al doilea dosar de candidatură. Decizia BEC nu a fost definitivă, iar Șoșoacă a atacat-o la CCR. Și această contestație este discutată de judecătorii constituționali în ședința de la ora 16.0.

Amintim că al doilea dosar de candidatură a fost depus de Diana Șoșoacă sâmbătă seară, cu zece minute înainte de expirarea termenului, după ce Curtea Constituțională i-a invalidat candidatura. Decizia Curții Constituționale este obligatorie și fără cale de atac.

Duminică, BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă drept inadmisibilă, motivând că noua solicitare a fost depusă fără a fi însoțită de listă de susținători, documentele fiind aceleași depuse inițial, în 3 octombrie.

„Respinge ca inadmisibilă înregistrarea dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă, propusă de Partidul S.O.S. România la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, având nr. 24CAN/BEC/P.R.2024/05.10.2024. Prezenta decizie se aduce la cunoştinţă publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central. Cu drept de contestaţie la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la momentul afişării prezentei decizii”, a decis BEC.

Diana Șoșoacă a susținut că „ordinul a venit de la Marcel Ciolacu și de serviciile secrete române”.

„Americanii, evreii au complotat și au fraudat alegerile din România înainte de a începe. Din acest moment începe o dictatură. Domnii de la CCR au spus că trebuie să i se dea o lecție Dianei Șoșoacă și să îi tacă gura. Din acest moment nu îmi va mai tăcea gura niciodată (…) Huo, nenorociților, sunteți niște trădători. Oameni buni, ieșiți în stradă, e dictatură”, a acuzat Diana Șoșoacă.

Ea a susținut că scoaterea sa din cursă s-a făcut în folosul președintelui AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul II, caz în care Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială.

Mai mulți lideri politici, între care Elena Lasconi și Nicolae Ciucă, au acuzat că în spatele deciziei se află PSD.

INTERVIURILE HotNews.ro