Sari direct la conținut

„Excentricul lider ultranaționalist”. Diana Șoșoacă atacă CCR, într-un interviu acordat Politico

HotNews.ro
„Excentricul lider ultranaționalist”. Diana Șoșoacă atacă CCR, într-un interviu acordat Politico
Diana Șoșoacă protestează, purtând o botniță, în Parlamentul European, Strasbourg, Franța, pe 18 iulie 2024. Sursa foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Europarlamentara română de extremă-dreapta Diana Șoșoacă a criticat Curtea Constituțională a țării ca fiind „politizată”, după ce a eliminat-o, în acest weekend, de pe lista candidaților pentru viitoarele alegeri prezidențiale, fără a oferi un motiv, scrie Politico.

„Este o instituție foarte politizată. Acești judecători (constituționali, n.r.) sunt aleși de politicienii din parlament. (Printre ei) sunt foști membri ai partidelor din parlament”, a declarat luni Șoșoască, într-un interviu acordat publicației de la Bruxelles.

Diana Șoșoacă, „excentricul lider al partidului ultranaționalist S.O.S România”, notează Politico, a fost aleasă în Parlamentul European în luna iunie. Ea a cerut anterior ca UE să nu mai furnizeze arme Kievului și chiar a afirmat că România ar trebui să anexeze unele teritorii ucrainene, amintește publicația de la Bruxelles.

În timpul interviului, ea a atacat Israelul, Statele Unite și serviciile secrete ale ambelor țări, despre care a afirmat că „au influențat decizia instanței” constituționale.

Unii dintre judecători ar prefera ca ea să nu devină președinte, a mai susținut europarlamentara, în interviu.

Acest lucru se întâmplă „pentru că eu conduc în alegerile prezidențiale (probabil referindu-se la sondaje, n.r.) și vreau să obțin independența României”, a spus ea.

Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 13,6% dintre alegători ar vota pentru Șoșoacă, ceea ce plasează pe locul patru.

Dacă alegerile prezidențiale, programate pentru 24 noiembrie și 8 decembrie, ar avea loc acum, actualul premier social-democrat Marcel Ciolacu (20,3%) și fostul secretar general adjunct independent al NATO, Mircea Geoană, (21,4%) ar intra în turul al doilea, amintește Politico, citând un sondaj Inscop Research.

Tomac: „Șoșoacă reprezintă tot ceea ce este rău în politica românească”

Chiar și unii dintre adversarii politici ai lui Șoșoacă au criticat instanța constituțională din România (CCR), care este numită politic, inclusiv Ciolacu și europarlamentarul român Eugen Tomac, care face parte din grupul Renew, mai scrie publicația de la Bruxelles.

„Diana Șoșoacă reprezintă tot ceea ce este rău în politica românească”, a declarat Tomac pentru Politico, într-un comunicat. „Ea este un politician care susține agenda Kremlinului și folosește cel mai agresiv și xenofob limbaj împotriva minorității evreiești din țara noastră. Cu toate acestea, acest tip de politician nesăbuit nu ar trebui să fie oprit folosindu-se metode de tip Putin”, a mai afirmat Tomac.

„Decizia Curții Constituționale este discutabilă și greu de înțeles. Principiile fundamentale ale democrației nu ar trebui niciodată să fie puse în așteptare în niciun context”, a precizat Tomac.

„Șoșoacă ar trebui să fie înlăturată de alegători la urne sau sancționată de cei care apără demnitatea și drepturile cetățenilor prin procese democratice”, a mai spus europarlamentarul.

Decizia CCR este definitivă, iar instanța a confirmat pentru Politico că nu pot fi depuse contestații. Cu toate acestea, Șoșoacă a declarat că se va adresa Curții Internaționale de Justiție de la Haga dacă va fi nevoie.

Luni, Curtea Constituţională a respins și contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de decizia de neacceptare a înregistrării celei de a doua sale candidaturi la alegerile prezidențiale.

INTERVIURILE HotNews.ro