Sari direct la conținut

Ungaria va bloca finanțarea UE de 35 de miliarde euro pentru Ucraina până la alegerile din SUA

HotNews.ro
Ungaria va bloca finanțarea UE de 35 de miliarde euro pentru Ucraina până la alegerile din SUA
Mihaly Varga, ministrul de finanțe al Ungariei, în marja reuniunii informale a miniștrilor de finanțe din UE, pe 13 septembrie 2024, la Budapesta. Sursa foto: Katharina Redanz / DPA / Profimedia

Ungaria a confirmat marți, 8 octombrie, că va bloca un împrumut de 35 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană în sprijinul economic al Ucrainei, afectată de război, până când Statele Unite își vor alege următorul președinte, pe 5 noiembrie, potrivit Euronews.com.

„Credem că această problemă ar trebui să fie decisă – prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei – după alegerile din SUA. Aceasta a fost poziția Ungariei”, a declarat, marți, la Luxemburg, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga.

Varga a susținut că cei doi candidați la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump, au două abordări diferite în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să vedem în ce direcție se îndreaptă viitoarea administrație americană cu privire la această problemă”, a spus Varga, continuând: „Puteți vedea alegerile prezidențiale și campania candidaților: există două moduri absolut diferite de rezolvare: Una – în direcția păcii, cealaltă în a continua războiul”.

Euronews.com reamintește că premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat clar preferința pentru Trump în cursa pentru Casa Albă.

UE vrea să acorde un nou ajutor Ucrainei

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, la finalul lunii septembrie, că UE va acorda Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro. Împrumutul face parte dintr-un plan mai amplu al națiunilor G7 de a strânge fonduri folosind veniturile din activele rusești înghețate pentru a sancționa Rusia.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea pe termen lung a acestui plan fără precedent, având în vedere că sancțiunile UE privind activele înghețate trebuie reînnoite la fiecare șase luni prin unanimitate. Asta înseamnă că, în orice moment, un stat membru poate bloca întreagul proiect. Pentru a calma îngrijorările Washingtonului, Bruxelles-ul a propus prelungirea perioadei de reînnoire a activelor înghețate de la 6 la 36 de luni.

În timp ce majoritatea statelor membre sunt de acord cu necesitatea de a acționa rapid în privința creditului de mai multe miliarde, având în vedere dificultățile financiare ale Ucrainei, Ungaria pare să nu se grăbească.

Potrivit Euronews.com, Ungaria, în mod particular, a căpătat obiceiul de a bloca sancțiunile până când obține concesii controversate, dintre care unele favorizează interesele Kremlinului.

Dezbaterea în jurul împrumutului va continua miercuri, 9 octombrie, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE la Bruxelles. Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE și este însărcinată cu moderarea sesiunii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro