Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 naște o controversă despre însăși natura fizicii. Comitetul Nobel, acuzat că „nu a vrut să piardă trenul” popularității

HotNews.ro
Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 naște o controversă despre însăși natura fizicii. Comitetul Nobel, acuzat că „nu a vrut să piardă trenul” popularității
Geoffrey Hinton, inginerul supranumit „Nașul A.I.” (FOTO: Shutterstock)

Acordarea de către Academia Regală Suedeză de Științe anul acesta a Premiilor Nobel pentru Chimie și Fizică unui număr restrâns de pionieri în domeniul inteligenței artificiale (A.I.) afilițai Google a stârnit polemici în cadrul comunității științifice, unii cercetători punând sub semnul întrebării decizia, relatează Reuters.

Google a fost în prima linie a cercetărilor privind A.I., însă munca sa a fost eclipsată în ultimii ani de ascensiunea spectaculoasă a OpenAI, compania care a lansat ChatGPT, un produs destinat publicului larg.

Demis Hassabis, cofondatorul diviziei DeepMind de la Google, cea care efectuează cercetările în domeniul A.I., și colegul său John Jumper au primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru aportul muncii lor la decodarea structurilor proteinelor. Alături de cei doi a fost premiat și biochimistul american David Baker.

Decizia a venit la o zi după ce Geoffrey Hinton, un fost cercetător de top de la Google supranumit „Nașul A.I.”, a fost premiat alături de John Hopfield, un cercetător și profesor de la Universitatea Princeton, pentru descoperirile lor din domeniul învățării automate („machine learning”) care au deschis calea către dezvoltarea tehnologiei inteligenței artificiale.

Însă deciziile Academiei Regale Suedeze de Științe au fost puse sub semnul întrebării de unii cercetători, mai ales în ceea ce privește Nobelul pentru Fizică.

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat în 2024 pentru știința calculatoarelor

De exemplu, profesoara Dame Wendy Hall, o ingineră în știința calculatoarelor și consilieră pe probleme legate de A.I. la ONU, a declarat pentru Reuters că, deși munca laureaților de anul acesta a meritat recunoscută, lipsa unui Nobel pentru matematică sau știința calculatoarelor a distorsionat rezultatul.

„Comitetul care acordă Premiile Nobel nu vrea să piardă trenul cu toate lucrurile acestea legate de A.I., așa că este foarte creativ din partea lor să îl împingă pe Geoffrey [Hinton] pe calea fizicii”, afirmă ea.

„Aș argumenta că ambele sunt dubioase, dar totodată demne de un Premiu Nobel în ceea ce privește știința din spate. Așa că cum altfel să îi recompensezi?”, a adăugat cercetătoarea.

De altfel, Academia Regală Suedeză de Științe a părut să fie conștientă că premiul pentru fizică de anul acesta este de unul să fie pus sub semnul întrebării. În comunicatul în care a făcut anunțul ea a subliniat că „realizările laureaților din acest an în fizică stau pe fundația științei fizice”. 

Noah Giansiracusa, un profesor de matematică de la Universitatea Bentley din Massachusetts și autorul cărții „Cum Algoritmii Creează și Împiedică Fake News”, argumentează la rândul său că premierea lui Hinton este discutabilă.

„Ceea ce a făcut el a fost fenomenal, dar a fost fizică? Nu cred. Chiar dacă există inspirație din fizică, ei nu dezvoltă o nouă teorie în fizică sau rezolvă probleme de durată în fizică”, își explică acesta poziția.

Premiile Nobel sunt acordate în această formă din 1901

Premiile Nobel pentru fiecare categorie au fost stabilite în testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895. Primele Premii Nobel au fost acordate în 1901.

Premiul pentru Economie a fost creat ulterior, în 1968, cu finanțare din partea Băncii Centrale de la Stockholm.

Unii oamenii de știință consideră că premiile acordate săptămâna aceasta arată cât de dificil e pentru mediul academic tradițional să concureze cu cercetările efectuate la marile companii tech.

Profesorul Giansiracusa a declarat pentru Reuters că e nevoie de mai multe investiții publice în cercetare.

„Atât de mult din Big Tech nu este orientat spre următoarea descoperire profundă, ci să facă bani prin promovarea unor roboți conversaționali sau prin împânzirea întreg internetului cu reclame”, spune acesta.

„Există buzunare de inovație, dar foarte multe dintre ele sunt foarte neștiințifice”, mai spune el.

Urmează ca joi să fie anunțat Premiul Nobel pentru Literatură, în timp ce laureatul sau laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2024 vor fi anunțați vineri.

Premiul Nobel pentru Științe economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat luni, 14 octombrie.

Laureații Premiilor Nobel vor fi anunțați de HotNews.ro la scurt timp după ce ei sunt dezvăluiți de Comitetul Nobel.

INTERVIURILE HotNews.ro